На державному підприємстві «Новосанжарський лісгосп», що на Полтавщині, почали виготовляти деревні брикети для твердопаливних котлів.

Тут обладнали спеціальний цех із виготовлення біопалива, що є вагомою альтернативою традиційному природному газу. Сировина для нього — відходи деревини хвойних порід. Одна тонна таких брикетів заміщує півтисячі кубометрів газу, а ціна не перевищує 2000 гривень. Не менш важливою є й екологічна складова новинки. На відміну від іншої брикетованої продукції, цю спресовану масу не треба склеювати штучними хімікаліями. Соснова сировина сама виділяє достатньо натурального клею. А значить, під час горіння повітря не забруднюється синтетичними отруйними речовинами, не відчувається неприємний запах. Отож, деревні брикети цілком придатні не лише для твердопаливних котлів, а й для хатніх камінів. Хоча їхня ефективність підтверджена в більших масштабах. Зокрема, для Новосанжарського будинку-інтернату закупили 30 тонн брикетів, якими вже опалюють цей спеціалізований дитячий заклад. Виходить і тепло, і значно дешевше, ніж обігрів природним газом.
Проте це не єдина новація новосанжарських лісівників заради примноження різновидів біопалива. Якщо раніше після вирубок догляду та прочищення насаджень чималі обсяги залишків деревини просто спалювали, то тепер такому марнотратству тут поклали край. Придбали  машину-подрібнювач для виготовлення технологічних трісок. За її допомогою найменші залишки, що раніше вважалися відходами, тепер подрібнюють на тонкі «полінця» завдовжки 10-15 сантиметрів. Останні виявилися незамінними для розпалювання основних носіїв тепла у твердопаливних котлах. При цьому 30-кілограмовий мішок таких обрубків коштує 15 гривень. Щоб подрібнити гілки, працівники підприємства за день витрачають 4 літри бензину, наповнюючи майже 200 мішків. Земляки охоче купують такі дрова, які у свою чергу економлять значно дорожчі джерела вогню на кшталт бензину чи солярки для розпалу.
Днями з метою поширення досвіду новосанжарських колег керівники обласного управління лісового та мисливського господарства влаштували  виїзне засідання колегії. Тож сподіватимемося, що невдовзі такий новаторський підхід до забезпечення всіх охочих альтернативним паливом не буде екзотикою.

Полтавська область.

 

 

 

На знімку: лісівники з Нових Санжар перетворюють відходи деревини на якісне біопаливо.

Фото надане прес-службою Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства.