Після цінових стресів грудня від січня можна очікувати відносну стабільність. Зазвичай родини закуповують продукти напередодні Нового року, щоб вистачило й на Різдво, а то й на старий Новий рік. Тож у перші дні січня на продовольчому ринку спостерігається повний штиль. Для споживачів наступний місяць несе ще одну добру новину: починає працювати зона вільної торгівлі з Європейським Союзом. До того ж Верховна Рада скасувала додатковий імпортний збір з 1 січня. Зокрема, не обкладатимуть за ставкою 10% харчі, алкогольні та безалкогольні напої, живі тварини, які прямують до України. Але помітного здешевлення очікувати не варто, адже гривня настільки девальвувала відносно євро та долара, що навіть продукція низьких цінових категорій, яка потрапляє до нашої держави з ЄС, стає на внутрішньому ринку неконкурентоспроможною. Скасування митних бар’єрів помітять у валютному еквіваленті хіба що охочі придбати іноземні автівки. Та й то не одразу в січні й не на всі марки. Якщо на ті, що виробляють в ЄС, зняли ввізні обмеження, то на машини, які складають у Росії, накинули 10 відсотків.

Бензин та дизпаливо

Водії все чекають, коли ж те пальне почне дешевшати і на наших заправках, як це відбувається у багатьох державах. Адже нафта на світових біржах обвалилася за рік практично втричі! «Скільки коштуватиме бензин в Україні, якщо нафта у світі буде безоплатною?» — іронічно запитує одна з газет, коментуючи ситуацію. І справді. За прогнозами, наступного року нафта у світі обвалиться до 30 доларів за барель. Нонсенс, та на українських заправках пальне обіцяє знов дорожчати, бо на солярку та бензин збільшується акциз. Таке зростання автоматично підвищить роздрібну вартість нафтопродуктів на 4—5%. Загалом у ціні пального відсотків сорок — акциз, ПДВ тощо.
У підсумку, вартість «горючки» разом з девальвацією гривні впливають на ціни на більшість товарів. Здорожчання бензину призводить до невигідного для споживача переписування цінників у крамницях і на продукти харчування, і на промислові вироби.

Борошно

Останнім часом оптові ціни на борошно знизилися на 100—200 гривень за тонну. Вітчизняні торговельні мережі завалені цим продуктом. Такій тенденції сприятиме зменшення активності на експортному ринку — у січні торгівля затихає і у християнському, і у мусульманському світі.

Хліб

Повзуче подорожчання продукту №1 спостерігатиметься і надалі. Хоч і незначне, адже, приміром, у Києві, хліб у грудні знову піднімався у ціні. Реалізатори йдуть на хитрість: у столичних супермаркетах дедалі частіше можна зустріти буханці, привезені з інших регіонів. Так торгівля закуповує паляниці та інші хлібобулочні вироби дешевше.

Крупи

Можна говорити про те, що крупи вже стали чи не основним продуктом харчування багатьох співвітчизників і мають неабиякий попит. За оцінками Мінагрополітики, зібраний урожай достатній для забезпечення внутрішнього попиту. Проте та сама гречка по 26—28 гривень за кілограмовий пакет надто дорога не лише для пенсіонерів, а й для багатьох працюючих.

Цукор   

Здорожчання солодкого піску до 16—17 гривень за кіло тепер стримує на нього попит. А з другого боку, у світі виробництво цукру знижується. Тож він надто дорогий, щоб розпочався його імпорт в Україну. За останній рік стратегічний продукт злетів у ціні практично вдвічі. Думається, в «Укрцукрі» цьому раді, але не споживачі. Останніх можна заспокоїти тим, що виробленого солодкого піску разом з перехідними запасами вистачить для внутрішнього споживання до нового переробного сезону. Отже, неспроста Антимонопольний комітет час від часу звинувачує окремі компанії, які виробляють цукор, у спекуляціях.

Овочі та фрукти

Прикро, але вони залишатимуться на високих рівнях. Вітамінна продукція з Туреччини, незважаючи на конфліктну ситуацію з Москвою, продовжує просочуватися на російський ринок. Отже, надії, що апельсини та мандарини, які не з’їсть РФ, споживатимемо ми за півціни — не зовсім справджуються. Проте ситуація нам на руку. У Туреччині — гарний врожай цитрусових, а скасування імпортного мита додатково сприятиме збільшенню обсягів поставок з-за кордону. Це стримуватиме ціни. Як тільки на внутрішньому ринку вони зростатимуть, збільшуватимуться й закордонні поставки. Отож великого підвищення вартості фруктів у січні вдасться уникнути. Це стосується і борщового набору, який за рік вже злетів у ціні в 3—4 рази.   

Молоко та молокопродукти

Попит на ці товари у січні традиційно знижується. Зростання цін на молоко на полицях пригальмується, бо у грудні вже істотно дорожчало і сире, і пакетоване молоко. Нині 920-грамовий картонний пакет стає споживачеві у небачені раніше 17 гривень. На сири ціни залишатимуться стабільними, вважає виконавчий директор компанії «Клуб сиру» Максим Рилік. Якщо і підвищаться, то на 1—2%.
Експансії цього продукту з об’єднаної Європи вітчизняним виробникам, незважаючи на відкриття зони вільної торгівлі, можна не боятися. Курсова різниця зробила закордонні якісні тверді сири недоступними масовому споживачеві. Це якщо перерахувати їхню валютну ціну в гривні.

Соняшникова олія

Після подорожчання у грудні може навіть дещо подешевшати. Така тенденція очікується через затареність ринку. Вартість сирої олії у нас залежить від світових цін, які останнім часом ідуть униз.
Предмет для гордощів: 90% виробленої в Україні олії експортується.

М’ясо

Можна чекати подешевшання. Росія відмовилася від української свинини — поставки туди заборонені. Але зростання цін на внутрішньому ринку має пригальмуватися і з іншої причини. Свиней зазвичай багато ріжуть до Нового року, щоб вигідніше продати. Передсвятковий ажіотаж дав можливість виробникам підняти ціни. У січні очікуємо на зниження, бо зменшується пропозиція і торгова активність. Позитивний момент для господарств, де утримують свиней — 50% сплаченого ПДВ повертатиметься на їхні рахунки. На користь споживачеві материкової України й товарна блокада Криму. Хоча, у випадку з півостровом, постраждають окремі вітчизняні виробники.
Зростання цін на м’ясо стримується низькою купівельною спроможністю громадян. За два роки обсяги його реалізації скоротилися майже на чверть.

Ліки

Нові коливання курсу долара та євро не сприяють стабілізації цін на ліки. Дедалі частіше трапляються ситуації, коли потрібних препаратів зарубіжного виробництва просто немає у продажу. Надто дорогі у закупівлі, пояснюють фармацевти. Постачальники дедалі рідше просто завозять партії різних медикаментів для подальшої реалізації аптечним мережам, а намагаються працювати під конкретні замовлення. Прикро, але громадянам з низькими доходами часто доводиться обирати: харчуватися чи лікуватися. А у столиці можна побачити, як то в одному місці, то в іншому закриваються аптеки.

Транспортні послуги   

Дорожчатимуть слідом за пальним. Сподіватимемося, незначно, бо тарифи нещодавно вже зростали у ціні. На залізничному транспорті підвищення очікується для пасажирів швидкісних поїздів — з квитками 1-го класу. Зазвичай такими вагонами користуються люди, яким усе одно, скільки коштує проїзд. Тож зростання вони навряд чи помітять.

Житлово-комунальні послуги 

Більш-менш спокійними можуть залишатися власники квартир, у яких встановлено лічильники на газ, гарячу та холодну воду, централізоване опалення. Там, де є такі прилади — оплата чи не у рази нижча.
Утім, Кабмін вже вніс зміни у механізм нарахування плати за централізоване опалення. Рахунки, зокрема, прив’язали до температури на вулиці та тривалості опалювального сезону. Це дещо вирівняє ситуацію у будинках, де встановлено лічильники, і де їх немає, і люди платять за нормами споживання.

Туристичні послуги

Хоч сніг поки що у дефіциті й грошей, часто, немає — чимало українців у січні вирушають у мандри. Ціни для відпочинку можна знайти на будь-який гаманець. Так, у закарпатському санаторії «Поляна» влаштували, приміром, новорічні акції — 20% знижки. Вдвох в однокімнатному номері можна зупинитися за 210 гривень на добу. А в одномісному комфортабельному — від 129 грн. Санаторії вдаються і до таких хитрощів: 6 днів оплачуєш, 7-й -безплатно.

Прогнози збирала Галина КВІТКА.

Анекдот до теми

Минулого Нового року я відмовився від олів’є. Цього року спробую від мандаринок відмовитися — треба ж з’ясувати, від чого мені так погано 1 січня.