Вартість товарів і послуг на Дніпропетровщині продовжує зростати. І що ближче до Нового року, то відчутніше. Із цим змушені погодитися й офіційні служби, що відстежують динаміку споживчих цін. Так, за даними Головного управління статистики в області, у листопаді продукти харчування й безалкогольні напої подорожчали на 2,8%.


Найбільше додали в ціні овочі (18,3%), цукор (13,5%) і яйця (12%). Відчутно — на 1,8—5,5% — здорожчали продукти переробки зернових, молоко, масло, сало, сири, кисломолочна продукція, кондитерські вироби з борошна, птиця, рис, сметана.


Водночас на 1,5—4,7% подешевшали свинина, маргарин, фрукти. Ціни на тютюнові вироби знизилися на півтора відсотка, на алкоголь — зросли на піввідсотка.


— Загалом тарифи на житло, воду, електроенергію, газ підвищилися на 3,5%. При цьому опалення подорожчало на вісімнадцять, а скраплений газ — на сім відсотків, — розповіла начальник Головного управління статистики області Ірина Почиталіна. — У сфері охорони здоров’я ціни зросли більш як на відсоток. При цьому послуги лікарень подорожчали на 2,6%, амбулаторні — на 0,5%, фармацевтична продукція — на 0,7%.


На думку експертів, підвищення цін на транспорт у цілому на 0,7% зумовлено подорожчанням авіаційних пасажирських перевезень (на 9,5%), а також автомобілів (на 3,1%), пального і мастил (на 0,5%).


У сфері відпочинку й культури, на предмети домашнього побуту, побутову техніку й поточне утримання житла, зв’язок, одяг і взуття, послуги ресторанів і готелів помітне зростання на 2,5—0,5%.


А доки офіційних даних по грудню немає, мешканці області роблять власні невтішні висновки.


— Протягом багатьох років новорічні та різдвяні витрати нашої родини із шести осіб не перевищували трьохсот доларів, — розповіли у звичайній середньостатистичній родині Плужник із Верхньодніпровська. — Сюди входили придбання живої ялинки, подарунки дітям на обидва свята, феєрверки і хлопавки, гідне частування на столі — фактично всі видатки до 8 січня. Сьогодні ми змушені скоротити витрати практично вдвічі. Свята завдовжки в десять днів уже не потягнемо.

Дніпропетровська область.