У Вінниці вже навіть молоко стало для багатьох не по кишені. Хоча саме у цій області найчисленніше поголів’я корів у державі. Тож і молока, як стверджує статистика, виробляють найбільше.


Незважаючи на повноводні молочні «ріки», напитися з них стало проблемою, особливо для тих, хто рахує пенсійні гривні або має невисоку платню. По 18—20 гривень правлять на ринку «Урожай» за 1,5-літрову пляшку молока від домашньої корівки. Це приблизно удвічі більше порівняно з цінами літа. Суттєво здорожчав домашній сир. За кілограм кисломолочного сиру треба заплатити 48—50 гривень.


— Дійниці вже не такі повні, як літом, — пояснює одна з продавчинь. — Молока стало менше. Корми дуже дорогі. Через це й високі ціни.


Якщо уважно придивитися до торгівців, то найвищі ціни у тих з них, хто щодня на ринку. Це перекупники. Якщо селянин продає особисто, то у такого вартість трохи нижча.


Тричі на тиждень на «Урожаї» реалізує молочну продукцію один з фермерів. До його прилавка шикується черга. Покупці стають у неї ще до того, як фермер з’явиться на ринку. Ціна на сир, сметану і молоко не нижча від ринкової, а подекуди й навпаки, коштує дорожче. Покупці вихваляють якість товару. Це чи не єдина черга на «Урожаї».


Серед інших позицій продовольчого ряду дуже дорого продають яйця від домашніх курей — 45 гривень за десяток. Птахофабрики пропонують по 23—25 гривень за таку само кількість.

Вінницька область.