У протистоянні навколо Житомирської кондитерської фабрики, пік якого припав на 5 січня, здається, настало перемир’я. Сторони конфлікту домовилися вступити у переговорний процес та підписати до 12 січня дорожню карту остаточного розв’язання проблеми. Також дійшли згоди тимчасово зупинити діяльність підприємства та реалізацію продукції і почати інвентаризацію усього рухомого та нерухомого майна. Охорону підприємства вирішено здійснювати спільними силами сторін конфлікту та працівників поліції.

 


А почався той день зі штурму. Майже о першій ночі до відділу поліції надійшло повідомлення, що на території підприємства лунають постріли, група невідомих осіб проривається до приміщення фабрики. У цей час виникла сутичка з представниками іншої сторони конфлікту, яку припинили поліцейські. Було затримано 134 особи, яких доправлено до Житомирського відділу поліції. Серед них — мешканці Вінницької, Дніпропетровської, Київської, Львівської, Миколаївської та Харківської областей, 90 відсотків яких мають судимості чи є фігурантами кримінальних проваджень. У 19-річного мешканця Миронівського району Київської області виявлено гранату.


За фактом грубого групового порушення громадського порядку розпочато кримінальне провадження. Тим часом, нічне відео тих подій вражає. Зокрема, група учасників конфлікту залишала підприємство через вікна. О дев’ятій годині ранку надійшло повідомлення про замінування фабрики. Спеціальні групи експертів-вибухотехніків обстежили приміщення. Працівники управління поліції спільно з представниками обох сторін конфлікту опломбували всі приміщення підприємства.


В охороні підприємства брали участь поліцейські з Києва. Про їх направлення сюди голова Житомирської ОДА Сергій Машковський попросив начальника Нацполіції України Хатію Деканоідзе.

Житомирська область.