Після кібератаки енергетикам Івано-Франківщини нарешті вдалося відновити роботу комп’ютерної мережі. Нині у ПАТ «Прикарпаттяобленерго» працюють усі комп’ютери, локальна мережа тощо. Нагадаємо, 23 грудня відбулася хакерська атака на комп’ютерну мережу компанії з несанкціонованим втручанням в роботу систем контролю та управління об’єктів електромереж. У результаті було знеструмлено 27 підстанцій 35—110 кВ, повністю без електропостачання залишилося 103 населені пункти, частково — 186. Тоді для недопущення повторних відключень довелося вивести з роботи системи дистанційного управління. Енергопостачання вдалося відновити у короткий термін попри те, що бригадам доводилося працювати в ручному режимі. Внаслідок дії шкідливого програмного коду було паралізовано роботу компанії в цілому.


Енергетики стурбовані, адже аварійна ситуація засвідчила недосконалість систем інформаційної безпеки енергопостачальних компаній. За словами технічного директора товариства Олега Сеника, для того, щоб програмні продукти та бази даних енергокомпаній були надійно захищені, необхідні величезні кошти. У зв’язку з цим направлено листа до профільного міністерства, НКРЕКП щодо внесення до інвестиційних програм енергопостачальних компаній відповідних коштів для фінансування заходів з облаштування систем інформаційної безпеки, здатних забезпечити надійний захист енергетичних підприємств, які є стратегічно важливими для держави.


Наразі у компанії обмеженим є лише доступ до Інтернету. Також тривають роботи з налаштування корпоративної антивірусної системи, міжмережевого екрана та вживають інших заходів безпеки.


Без відповіді залишаються питання, звідки і хто запустив вірус. Водночас СБУ (офіційний сайт від 28.12.2015 р.) розповсюдила інформацію, що «Служба безпеки України попередила спробу російських спецслужб уразити комп’ютерні мережі об’єктів енергетичного комплексу України. Співробітники СБУ виявили шкідливе програмне забезпечення в мережах окремих обласних енергетичних підприємств. Шкідливе програмне забезпечення локалізовано. Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії». Також радіо «Свобода» повідомило, що «Центральне розвідувальне управління, Агентство національної безпеки, Департамент внутрішньої безпеки США розслідують, чи причетні російські урядові хакери до кібератак на українські електромережі в грудні 2015 року». Своєю чергою Міністерство енергетики та вугільної промисловості України створило робочу комісію для розслідування інциденту, результати роботи якої має бути оприлюднено після 18 січня.