Івано-Франківська обласна дитяча лікарня на межі страйку. Про це в мережі Facebook повідомила голова громадської ради при департаменті охорони здоров’я ОДА педіатр Оксана Манюх.


Емоційну, але реальну інформацію медик оприлюднила після того, як головний лікар разом з профспілкою проінформував колектив лікарні, в яких умовах працюватимуть у 2016 році. За її словами, на медикаменти виділили вдвічі менше коштів, ніж у попередньому році. Якщо в грудні 2015-го на одну дитину на день було (разом з благодійними внесками) 26 грн., то тепер — 9.


«Знову всі витрати перекладають на плечі батьків, а медики будуть найгіршими людьми на світі, бо не зможуть забезпечити лікування. На харчування одній дитині на день виділено 10 грн. З’їж, дитино, кусень хліба, випий склянку молока і будь здорова. Ремонти робити заборонено, навіть за благодійні внески», — обурюється медик.


Зарплату медичним працівникам теж зменшили на 1,5 млн. грн. Індексації заробітної плати не буде, бо немає на це коштів.


«На код 2210 (предмети, матеріали, обладнання та інвентар закладу) виділили тільки 470 тисяч, а з цього коду тільки на медичний кисень лікарні треба 1 млн. грн. Може, батьки в реанімацію в долонях дитині кисень принесуть, а може, дихальний апарат врятує без кисню? Лише на пальне для реанімаційних машин треба 400 тис. грн., а вони на все — 470», — пише педіатр.


О. Манюх такий стан речей називає просто знущанням над медичною галуззю, над працівниками і над маленькими пацієнтами. Каже, що в колективі визначилися: в таких умовах лікарня якісно працювати не зможе. Медичні працівники мають знання, мають досвід і бажання допомогти хворим дітям. Та як це зробити, коли тобі «викрутили руки» і «перекривають кисень», — неясно.


«Головний лікар казав, що треба цей рік пережити. А лікарня на межі. Буде страйк. У таких умовах ми дітей рятувати не зможемо», — підсумувала дитячий лікар.


Слід додати, що Оксана Манюх як голова громадської ради при департаменті охорони здоров’я виступала на громадських обговореннях бюджету області, мала зустріч з головою бюджетної комісії облради і начальником облфінуправління, директором департаменту охорони здоров’я. Обговорювали всі важливі питання щодо медицині області. Вона подала всі розрахунки по медицині дитинства. Здавалося, що пропозиції враховано і її почули. Але те, що сьогодні з бюджету отримала дитяча лікарня, зрозуміти не може. «Не сприймаю такі речі: ні як лікар, ні як мама і бабуся, ні як нормальна людина. І мовчати не буду. Ситуацію треба змінити на користь дітей, вони того вартують».


Справедливе обурення медика активно підтримують і колеги, і прикарпатці загалом. Стверджують, що страйк хоч і не розв’яже проблему, зате приверне до неї увагу.


Івано-Франківська область.