Влада розуміє і робить усе можливе

 

У Харкові з міського бюджету виділено майже 117 мільйонів гривень на харчування дошкільників, школярів і учнів ПТУ. Рішенням виконкому встановлено єдині грошові норми вартості харчування на день у 2016 році. 65 мільйонів гривень буде витрачено на харчування учнів 1—4 класів, 47 мільйонів — на дошкільників і 5,3 мільйона — на харчування дітей пільгових категорій у ПТУ.

 


— Міська влада чітко розуміє, що своєчасне й калорійне харчування учнів 1—4 класів, а це діти віком від шести до десяти років, має дуже велике значення для розвитку й здоров’я дітей. Якщо цих дітей залишити без сніданків, то їхнє здоров’я у жодному разі не покращиться. Тому за ініціативи Харківського міського голови Геннадія Кернеса ця пропозиція була винесена на сесію міськради й депутати її одноголосно підтримали, щоб на цю мету було виділено значні фінансові кошти, — сказала директор Департаменту освіти Ольга Деменко.


Для дошкільних навчальних закладів визначено такі грошові норми: з режимом перебування в закладі до 12 годин — 17 грн. (з розрахунку: 6,8 грн. із бюджету й 10,2 грн. — батьківська плата); з 24-годинним режимом перебування — 18 грн. (з розрахунку: 7,2 грн. — бюджетні кошти й 10,8 грн. — батьківська плата); у санаторних і спеціальних установах — 18 грн. (згідно із законодавством України).


Для шкіл норми становлять: для учнів 4-х класів — 9 грн.; для учнів 1-х класів безплатне молоко — не більш як 3,8 грн.; для учнів пільгових категорій 4-х класів, які відвідують групи продовженого дня, вартість харчування становитиме 12 грн.; для учнів 11-х класів — також 12 грн.


Водночас харчування дітей стало більш різноманітним. Як повідомила інженер-технолог КП «Комбінат дитячого харчування» Валентина Солоха, збільшення фінансування в 2016 році дало змогу поліпшити меню в дитячих їдальнях.


— Нині у тарілку кладуть більше овочів, іноді одразу по два салати, з’явилася можливість давати булочки, фрукти. Загалом діти отримують повноцінний сніданок. У нас розроблене циклічне двотижневе меню, тому харчування дітей досить різноманітне — є молочні, м’ясні, рибні страви, — зазначила В. Солоха.


Як розповіла директор Харківського ліцею № 89 Світлана Кириченко, у їхньому навчальному закладі безплатні сніданки отримують усі 156 учнів 1—4 класів, при цьому вісім дітей забезпечено дієтичним харчуванням. За її словами, рішення міської влади фінансувати безплатне харчування школярів молодших класів стало дуже значною підтримкою для батьків.

Харків.

 

В їдальні Харківського ліцею № 89.


Фото надане прес-службою Харківської міської ради.