В Одесі повністю відмовилися від знезаражування води рідким хлором. Філія «Інфоксводоканал» виконала взяті на себе зобов’язання — до кінця минулого року перейшла на нову технологію знезаражування води.

 


Як розповів заступник директора філії «Інфоксводоканал» Олександр Філатов, усі насосні станції міста оснащено сучасним австрійським і німецьким обладнанням і переведено на нову систему знезаражування води гіпохлоритом натрію. Нове обладнання також дало змогу максимально автоматизувати роботу, звівши до мінімуму людський фактор. Попри зростання заборгованості населення за послуги водопостачання й водовідведення підприємство інвестувало 2015 року 4,5 млн. грн. у запровадження нових технологій.


Довга дорога трубами


Філія «Інфоксводоканал» забезпечує водопостачання й водовідведення Одеси, а також Іллічівська, Южного, Овідіополя й низки населених пунктів прилеглих районів у радіусі 100 кілометрів. Але перш ніж потрапити до квартир одеситів, вода забирається у Біляївці, очищається, знезаражується й транспортується в Одесу на відстань 40 км семи водогонами. Уже в Одесі відбувається додаткове знезаражування води, контроль її якості, і лише після цього сімома міськими насосними станціями її подають абонентам. Загалом при цьому задіяно 3350 км мереж.


Чому дорожчає вода


З 1 січня 2016 року для одеситів сукупний тариф на водопостачання й водовідведення збільшився з 9,36 грн. до 10,296 грн. за кубічний метр. Подорожчання пов’язане зі збільшенням ціни на електроенергію. Олександр Філатов розповів, що «Інфоксводоканал» інвестував майже 50 млн. грн. на встановлення енергоощадного обладнання на найбільші водонасосні станції міста, що дасть змогу заощаджувати електроенергію й максимально стримувати підвищення тарифу, левову частку якого становить електроенергія. Завдяки цьому підвищення тарифу на воду становило лише 94 копійки.