Повернення земель у державну власність уздовж лінії кордону — проблема, яку швидко мають розв’язати прокуратура, місцева влада Закарпаття та прикордонники.


З цього приводу у прес-центрі ОДА відбувся брифінг начальника Мукачівського прикордонного загону Володимира Паршикова (на знімку).

 


— Адміністрація Держприкордонслужби спільно з Мукачівським загоном працюють над поверненням у державну власність земельних ділянок, розташованих уздовж лінії кордону, які з порушенням закону було передано рішеннями місцевих органів влади у власність фізичним особам. Ця робота триває у тісній взаємодії з прокуратурою, — поінформував В. Паршиков. — На підставі отриманих архівних документів опрацьовано та подано до суду низку позовних заяв про скасування рішень та повернення у державну власність земельних ділянок з незаконного володіння.


Щоб надати докази, правоохоронці працювали в архівах Києва та Ужгорода. Відтак подали позови до Берегівського райсуду стосовно фізичних осіб, а також Головного облуправління Держземагентства та Берегівського райуправління юстиції про скасування низки наказів. Підготовлено також документи та подано позов до суду щодо оскарження рішень про незаконне виділення ще майже 80 гектарів земель, розташованих у безпосередній близькості до держкордону. Адже землі в межах прикордонної смуги необхідні для облаштування та утримання інженерно-технічних споруд і огорож, прикордонних знаків, просік, комунікацій тощо і надаються в постійне користування прикордонним військовим частинам.

Закарпатська область.

 

Факт


Берегівський районний суд 21 січня виніс рішення повернути вісімнадцять ділянок загальною площею майже 35 гектарів. Вартість цих земель — понад мільйон гривень. 24 грудня 2015 року рішенням Апеляційного суду Закарпатської області вже повернуто у державну власність дев’ять ділянок площею 17 гектарів і вартістю майже 520 тисяч гривень.


Фото надане прес-службою облдержадміністрації.