Принаймні це стверджують шахтарі та члени їхніх сімей, пенсіонери, представники профспілок гірників та працівники відомчих медзакладів, які збираються на акцію протесту  під стінами Кіровоградської ОДА проти закриття Державного закладу «Спеціальна медико-санітарна частина № 19».

Представники місцевої влади заявляють: «шахтарську лікарню» не закриватимуть, її просто планують реорганізувати. Як повідомила начальник міського управління охорони здоров’я Оксана Макарук, на фінансування з місцевих бюджетів переходять усі відомчі лікувальні заклади у зв’язку з реформуванням медичної галузі. Посадовець запевняє, що в цільовій субвенції з держбюджету на охорону здоров’я фінансування цієї медсанчастини передбачене, але його недостатньо, тож міська влада наразі шукає шляхи утримання нового закладу. У будь-якому разі, запевняє посадовець, працівники закладу без роботи не залишаться.

Утім і державні, й місцеві чиновники зауважують: органи місцевого самоврядування самостійно не зможуть забезпечити усім необхідним передані їм лікарні та медсанчастини. Тому погоджуються, що доведеться приймати непопулярні рішення з їх оптимізації та реорганізації. Підтвердженням цих слів є заборгованість із заробітної плати, що виникла одразу, щойно зайшла мова про так зване реформування.

Саму медсанчастину можуть перетворити на медзаклад первинної ланки, тобто відкриють амбулаторію загальної медицини. Разом із тим місцева влада вже зараз почала, про всяк випадок, зауважувати, що зберігати чи не зберігати колишні відомчі заклади у тому ж напрямку надання послуг — тепер уже право органів самоврядування.

Враховуючи все це, люди чиновникам не вірять, тому й виходять на вулиці, щоб принаймні докричатися до здорового глузду. А найбільше всіх обурює те, що за старою звичкою посадовці не йдуть до них та не пояснюють, що планують створити на місці реорганізованих закладів, скільки грошей передбачають на їх фінансування, та коли, врешті-решт, виплатять зароблене.

Кіровоградська область.