Виставка графічних та акварельних робіт архітектора Ростислава Метельницького відкрилася в Луцьку в будинку Волинського єврейського общинного центру. На ній представлено 66 робіт відомого, на жаль, нині вже покійного, зодчого.

 

Ростислав Метельницький — це ціла епоха в повоєнному Луцьку. Він автор багатьох споруд і цілих містобудівних комплексів. І щоб не проектував, житловий будинок чи адміністративний, вкладав у роботу всю душу, намагаючись в період будівельного диктату оживити, надати їм своєрідного архітектурного обличчя. Серед його робіт будинок скульптора Миколи Голованя, який у місті за оригінальність оформлення фасаду називають «будинком з химерами». Зодчий багато років очолював Волинську філію проектного інституту «Діпроміст», а згодом був його головним архітектором. Ростислав Метельницький — один з авторів розроблення проекту зі створення Луцького історико-культурного заповідника. Відомий він і як дослідник минувшини Луцька, як талановитий художник, автор книги «Деякі сторінки єврейської забудови Луцька», а також багатьох краєзнавчих публікацій у періодичних виданнях.


У 1948—2000 роках виконав понад 700 малюнків, значна частина з яких присвячена Луцьку. Він відчував душу міста над Стиром, міг зробити історичний екскурс у його глибоку минувшину. Його олівцю і акварелям належить реконструкція середньовічного Луцька. Тож не дивно, що серед відвідувачів виставки чимало істориків, краєзнавців, просто закоханих у минуле рідного міста людей. Виставка працюватиме до 27 лютого.

Волинська область.

 


На знімку: дочка Ростислава Метельницького Світлана Андрейчин знайомить відвідувачів з експозицією.


Фото автора.