На посту Національної поліції, що розташований нижче Верецького перевалу у селі Нижні Ворота, на якому контролюється в’їзд транспорту на територію Закарпатської області, опівдні 12 лютого активісти розвернули понад півсотні каміонів з російськими номерами, які рухалися до кордону зі Словаччиною, Угорщиною і Румунією.

— Ми вважаємо, що колеса окупанта не повинні їздити нашою територією. Тому наразі перекриті всі перевали, які ведуть на Закарпаття, щоб автомобілі з російськими номерами не змогли їхати до країн Європи, — повідомила кореспондентові «Голосу України» громадська діячка й активістка Алла Хаятова. Якщо Польща поставила шлагбаум російському автотранспорту, то Україна тим паче має це зробити... Участь в акції беруть, окрім представників «Правого сектору», ГО «Карпатська Січ», Спілка учасників бойових дій в АТО, «Побратими України міста Ужгорода», Волонтерський корпус «Азова»...
За словами Алли Хаятової, активісти з водіями розмовляють дуже ввічливо і просять їх зрозуміти, адже в «час війни, яку веде російська сторона, ми не можемо дозволити транспорту і товарам країни-окупанта пересуватися територією нашої держави». Вантажівки з номерами інших держав пропускають. Як і ті російські каміони, котрі повертаються з Європи. Просто їх просять більше не приїздити, додала активістка.
— Це вже переростає у всеукраїнську акцію, адже до нас приєдналася Львівщина, Волинь, а з обіду й Дніпропетровщина, — запевняє А. Хаятова. За її словами, до кінця дня активісти звернуться до глави держави й керівника уряду з пропозицією дати доручення відповідним структурам взагалі не пропускати російські фури на територію України. А щодо збитків, то вона зазначає, що приміром Закарпатська область від транзиту цього транспорту не отримує якихось серйозних надходжень.
Водночас дехто із закарпатців — насамперед шофери-далекобійники — вважає, що водії з Росії «теж люди, які заробляють для своїх родин, а проблему слід розв’язувати в столиці».
Тим часом очільник Закарпаття Геннадій Москаль з приводу блокування російських фур зробив заяву і наголосив, що готує звернення в Кабмін, який має висловити з цього приводу свою принципову позицію і оформити її у вигляді відповідних нормативно-правових актів. Або ми з Росією воюємо, або торгуємо, зазначив Москаль.

Закарпатська область.

Фото надане автором.