Отримавши рахунки за газове опалення, власники приватних осель у Херсоні просто жахнулися: за скромний одноповерховий будиночок на три-чотири кімнати треба викласти дві-три тисячі гривень на місяць! Звичайні грубки тепер також родинні бюджети не рятують: адже одна така потребує три-чотири кубометри деревини чи пелетів на місяць, та й дрова у степовому краї нині сильно подорожчали. А от місцевому підприємцю Іллі Коротуненку обігрів помешкання стає в якихось сотню-півтори гривень на місяць навіть у найлютіші морози!

 

Незвичайна оселя

Будинок Іллі Олександровича не звичайний, а зведений у вигляді сфери, яку частіше називають геодезичним куполом. Для північних країн такі конструкції не дивина — їх ще в середині минулого сторіччя зводили на півночі Канади та США. Але в Україну мода на них прийшла тільки нещодавно, і виявилися вони дуже енерго-
ефективними.
Коли Ілля Коротуненко з дружиною та донькою переїхав до Херсона, за більш-менш пристойну однокімнатну квартиру ближче до центру тут просили понад тридцять тисяч доларів. Таких грошей у подружжя просто не було, тому зупинили вибір на приватному будиночку сферичної форми.
— Фундаменту для нього не треба, — розставляє крапки над «і» власник не-звичайного поки що для Херсонщини котеджу, — досить шару утеплювача з бетонуванням, а стіни — також каркас з утеплювачем. Його шар завтовшки 180 міліметрів тримає тепло не гірше, ніж півтораметрова стіна із силікатної цегли!
Одне слово, будинок площею 42 квадратні метри виріс за два з половиною місяці й коштував утричі менше, ніж стандартна «однокімнатка» в багатоповерховій висотці. На майданчику працював господар із двома студентами, і тільки для прокладання електрокабелів та підключення комунікацій запрошував спеціалістів. Обігрівається оселя одним-єдиним каміном, для якого ще восени Ілля Олександрович купив чотири кубометри найдешевших тополевих дров по сто гривень за куб. Їх цілком вистачить на сезон та ще й залишиться трохи. Камін прогріває повітря в замкненому просторі, а не стіни, двері та перестінки, як у звичних нам будинках.

І тепло, і затишно

Коли на околиці Херсона, поруч із Степанівкою з’явився незвичайний будиночок, як його тільки не називали! І «будиночком Хоббіта», і «НЛО», і «планетарієм», а господаря мали за дивака. А тепер, коли ціни на будь-які енергоресурси злетіли до небес, а будинок підтвердив свою економічність, до нього почалося справжнє паломництво. Переймати досвід охочі приходять щодня, побували тут і дві знімальні групи популярних телеканалів. Від такої уваги родина вже трохи втомилася і потік гостей обмежила — все-таки домашнього затишку теж хочеться.
До речі, про затишок: нестандартна конструкція сферичного дому цілком вмістила все, що потрібно родині. Є кухня, душова кабіна та просторий санвузол. На першому поверсі навіть п’ять квадратних метрів для сауни з парилкою залишилося. На другому подружжя спершу облаштувало спальню для себе, але її зайняла десятирічна донечка Софійка. Та затишку, тепла й комфорту все одно вистачає на всіх.

Далі буде

Приклад Іллі Коротуненка надихнув і його товариша. Він і собі звів сферичний будиночок, але просторіший — понад сімдесят квадратних метрів житлової площі. Опалює його електричним конвектором потужністю один кіловат. І каже, що за помірних холодів цього досить навіть із надлишком. Другий камін вмикав, коли морози до мінус двадцяти градусів доходили. Тож тільки в Херсоні вже два «НЛО» «приземлилося», а третє — в Голій Пристані.

Херсон.

 

 

«Будиночок Хоббіта».

 

 

Ілля Коротуненко з дружиною Тетяною на романтичному побаченні біля каміна.

Фото з особистого архіву Іллі Коротуненка.