Із засобів масової інформації дізнався, що тепер населення країни, яке споживає природний газ, має платити державі ще й за трубу! Понад те, чиновники пішли далі. Тепер ми зобов’язані не лише оплачувати газ, а й щомісяця, з 1 по 5 число, повідомляти телефоном, скільки ми спожили цього газу. Маразм!

Схоже, незабаром населення країни зобов’яжуть платити окремо за воду й за трубу, якою вона тече. І, зрозуміло, щомісяця повідомляти, скільки води витратили.
Далі нас, вочевидь, змусять платити не тільки за електрику, а й за проводку, якою вона надходить. І, звичайно, звітувати про це телефоном!
Підказую нашим керівникам, де ще можна взяти гроші з народу.
Якщо хтось зібрався летіти літаком, нехай платить за авіаційний квиток і за експлуатацію повітряного простору.
Їдете потягом? Платіть за залізничний квиток і за колію окремо.
Пливете пароплавом морем чи річкою? Будьте ласкаві, платіть за проїзд і за експлуатацію водної стихії.
Хочете їхати автобусом? Заплатіть за транспорт і за експлуатацію автотраси, а в сільській місцевості — ґрунтової дороги.
Надумали прогулятися міським парком? Оплатіть вхід і експлуатацію доріжок.
Ідете на базар? Купіть квиток на ринок і на пересування...
Можновладці, не забудьте запровадити для своїх співгромадян дві головні плати, які принесуть справжній прибуток: за те, що ми ще живемо, і за те, що маємо нахабність безплатно споживати повітря.
І обов’язково з 1 по 5 число про все це треба доповідати телефоном. Також потрібно збільшити кількість чиновників, щоб вони збирали всю цю інформацію, інакше країна пропаде без звітності.
Сорок років я перебуваю в договірних відносинах з «Одесагаз». Підприємство постачає моїй родині газ, а я регулярно його оплачую. При цьому обходився без комп’ютера, Інтернету, електронної пошти, «особистого кабінету», телефонних дзвінків. Розрахунок простий: записував показники газового лічильника до абонентської книжки, йшов на пошту чи в банк і оплачував за спожитий газ. Доказом моїх договірних відносин був єдиний документ — абонентська книжка. І жодної паперової тяганини й письмових договорів.
Шановні керівники, не ускладнюйте людям життя! Не обтяжуйте споживачів нікому не потрібними додатковими обов’язками й бюрократичними документами!


Одеса.

Мал. Миколи КАПУСТИ.