В обласному центрі Прикарпаття відбувся міжнародний семінар "Участь України в програмі "Креативна Європа". Митцям, громадським та культурним діячам західних областей країни розповідали, що слід зробити, аби виграти грант ЄС. 

Заступник міністра культури України з питань єврокарпатської інтеграції Андрій Вітренко ознайомив присутніх з положеннями програми та повідомив, що незабаром на базі Українського центру культурних досліджень буде створено національне бюро "Креативна Європа". За його словами, Україна приєдналась до програми в листопаді минулого року, тож тепер має право претендувати на грантові ресурси, які передбачені на спільні проекти з іноземними партнерами. Що більше країн об'єднаються навколо однієї ідеї, то більше коштів на неї отримають. До прикладу: три держави-учасниці -- 200 тисяч євро, шість і більше -- до 2 мільйонів. Загалом уряд Євросоюзу заклав майже півтора мільярда євро під цю програму. Але за ці кошти боротимуться 39 країн, поруч із членами ЄС і держави Східного партнерства, до яких належимо і ми. Термін реалізації програми сягає 2020 року. Рішення щодо погодження заявок та розподілу коштів ухвалюватиме виконавча агенція у Брюсселі. 

Перший фестиваль країн Єврокарпатського регіону "Карпатський простір", що незабаром відбудеться на Прикарпатті, стане промоційною візитівкою для відбору на участь у програмі.

Галина БРУХАЛЬ.

Івано-Франківська область.

 

Голос України