Через одного боржника відключають усіх

Село Сад, що в Сумському районі, обурене свавіллям комунальників. До однієї з багатоповерхівок навідались працівники газової служби. На вхідних дверях одного з під’їздів почепили повідомлення про те, що проводитимуть ПТО — планово-технічне обслуговування. А через це з такої години по таку мешканці мають бути вдома та чекати на майстрів. Однак голова ОСББ «Сад» Роман Гученко (на знімку) стверджує, що представники ПАТ «Сумигаз» приїжджали не для того, щоб виконати ПТО, а щоб припинити всьому під’їзду постачання енергоносія. Через те, що мешканці однієї із квартир заборгували за блакитне паливо.
Газовики запевнили, що це не так, але голова об’єднання співвласників багатоквартирного будинку продемонстрував аудіозапис, зроблений на мобільний телефон. Р. Гученку телефонує слюсар ПАТ «Сумигаз» і повідомляє: відключатимуть повністю весь третій під’їзд, бо не можуть знайти іншого механізму впливу на мешканців квартири № 106.
Р. Гученко — людина в таких справах досвідчена. Він член Національної ради з питань функціонування ОСББ при Кабінеті Міністрів і радник міського голови Сум. Тож мешканцям сільської багатоповерхівки, можна сказати, пощастило із захисником, і газова служба нині з’ясовує стосунки зі своїм боржником із села Сад, не втягуючи в конфлікт його сусідів.
Водночас, каже Роман Гученко, у об’єднань співвласників багатоквартирних будинків України є значно серйозніші претензії до газопостачальників, аніж проблема поодиноких локальних конфліктів.
— Від усіх споживачів природного газу нині вимагають попередню оплату, — зазначає він. — Виняток зробили лише для населення — побутові споживачі платять за фактом, згідно з показаннями лічильників. Але хіба ОСББ — це не населення? Тільки й того, що воно об’єдналось. Проте ОСББ, згідно з чинною на сьогодні нормою, повинні вносити за газ авансові платежі. Я не розумію, як це поєднується із політикою держави щодо стимулювання створення в Україні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Принаймні, у питаннях оплати газу створення ОСББ не стимулюється.

У постачальників — права, а у споживачів — обов’язки

Газ нині в Україні на вагу золота, але з 1 квітня його ціну обіцяють підвищити ще на 53%. Тисяча кубометрів блакитного палива буде вже «на вагу платини», бо коштуватиме побутовому споживачу 5500 грн. Щоб тримати взимку теплою невелику хату, треба не менше 450—500 кубів на місяць. Ось чому для людей важливим є все, що відбувається в цій сфері.
Не так давно жителям Сумщини, котрі використовують газ для опалення, принесли бланки документа під назвою «Заява-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам». Сам «Типовий договір постачання...» надрукували в обласній газеті. Документ регламентуватиме відносини між споживачем та постачальником блакитного палива (в цьому випадку — ПАТ «Сумигаз Збут»). Від нього приходять платіжки, і цьому товариству споживачі тепер платять гроші за поставлений енергоносій. Але сумчан непокоїть одна істотна обставина. У «Типовому договорі» в пункті «Відповідальність сторін» зазначається, що Постачальник, тобто ПАТ «Сумигаз Збут», не відповідає за перебої з подачею енергоносія, а найголовніше — не несе відповідальності «за будь-яке погіршення якості природного газу».
Ні для кого не секрет, що із якістю блакитного палива у нас не все так добре. Можна відкрутити конфорку на плиті і дуже довго чекати — там щось шипітиме, але вогонь не загоратиметься. Або вогонь горітиме, але вода у каструлі довго не кипітиме.

Коли горить, але не гріє

За якість газу, який потрапляє до осель сумчан, відповідає ПАТ «Сумигаз». Але якщо параметри якості погіршились не на розподільчому, а на магістральному трубопроводі, це — зона відповідальності зовсім іншого підприємства. Та якщо навіть якість зіпсувалася на ділянці, підконтрольній «Сумигазу», — як ви йому пред’явите претензії, коли платите гроші «Сумигаз Збуту»? А останній відповідальності за якість не несе і забив» це право у договорі.
Наприкінці минулого року довелось бути присутнім під час «слідчого експерименту», який проводив «Сумигаз». Реагуючи на численні нарікання споживачів, підприємство здійснило публічний забір газу на одному з розподільчих пунктів обласного центру та відправило зразок продукту до лабораторії. Через якийсь час були оприлюднені результати: газ у Сумах добрий, навіть відмінний. Головний критерій якості блакитного палива — його калорійність. Згідно із затвердженими нормами, кубометр природного газу під час згорання повинен виділяти не менш як 7600 кілокалорій тепла. Калорійність залежить від того, скільки у структурі газу горючої (вуглеводневої) складової: метану, етану, пропану чи бутану. Що більше замість них буде діоксиду вуглецю чи азоту, то важче загоратиметься газ у конфорці. У відібраній в Сумах пробі виявилось понад 8000 кілокалорій. Провідний хімік ПАТ «Сумигаз» Сергій Русаков запевнив, що проби палива на аналіз в обласному центрі беруть раз на місяць, і протягом останніх 10 років не було випадку, щоб дослідження показали поганий результат. Навпаки, енергоємність відібраної проби замість мінімально допустимих 7600 кілокалорій щоразу становила 8100—8600 кілокалорій.
— Однак проблема в тому, що дослідження проводяться в лабораторії ПАТ «Сумигаз» — підприємство контролює саме себе, — вважає депутат обласної ради Іван Войтенко, котрий не так давно очолював управління комунального господарства Сумської облдержадміністрації. — Лабораторні дослідження енергоносіїв, які продають людям, повинні проводитися незалежними експертами. Тоді у споживачів не виникатиме сумнівів, що все робиться правильно і прозоро.

Сумська область.

Фото автора.