Альтернативна енергетика Херсонщини незабаром додасть потужності. Нині на території краю працює шість електростанцій, які використовують енергію вітру та сонця. Генерують вони понад 40 мегаватів, але одна з великих компаній, яка вже збудувала в Україні дві ВЕС, підготувала проект облаштування ще двох таких вітроелектростанцій у Новотроїцькому районі області. Їхня потужність сягатиме 140 мегаватів і для Таврії буде рекордною.

Під час круглого столу в Херсонській облраді представники компанії зазначали, що вартість проекту обраховується колосальною для місцевих реалій сумою у чверть мільярда євро: це не тільки інвестиції, а 
й робочі місця. Адже 
херсонські підприємства братимуть участь у виготовленні частини обладнання для ВЕС, та й на будівництві об’єкта знадобляться майстри.
Компанія вже навіть почала готувати проект цього будівництва та замовила експертну оцінку його впливу на навколишнє середовище. Не проти появи вітроелектростанцій і місцеві громади, облрада та облдержадміністрація. Усі розуміють, що ділова пропозиція саме із тих, за які треба обома руками хапатися. Але... землю під майбутні ВЕС компанія досі не змогла оформити попри всі обіцянки сприяти угоді.
Чиновники щоразу виявляють якісь похибки в документах та знаходять будь-які приводи, щоб «загальмувати» процедуру. Тому компанія не знайшла іншого виходу, як апелювати до громадськості, журналістів та керівників регіону, щоб ті спільними зусиллями з’ясували, хто й навіщо перешкоджає реалізації проекту. Сонця й вітру у херсонських степах досхочу: «розштовхувати ліктями» конкурентів у сфері альтернативної енергетики просто немає сенсу.

Херсон.