В Івано-Франківську вже третій рік впроваджується енергоощадна програма «Теплий дім». Однією з її складових є заміна вікон у під’їздах багатоповерхівок. Роботи здійснюють шляхом співфінансування з міського бюджету та мешканців будинків. У такий спосіб нові вікна встановлено вже у 200 під’їздах, ще 119 — у черзі на поточний рік.
За бажанням, паралельно з вікнами жителі можуть на таких самих умовах замінити і вхідні будинкові двері. Якість робіт та виконання монтажу міський голова Руслан Марцінків оглянув особисто. Отож мав змогу почути думки мешканців про програму. Звісно, люди задоволені новими вікнами, які вони отримали на вигідних умовах. Тепер не тільки в під’їздах стало значно тепліше, а й у квартирах. До того ж, як зазначають власники квартир, і будинки мають привабливіший зовнішній вигляд. Процедура участі в проекті нескладна. Рішенням будинкових зборів мешканці (не менш як 75 відсотків голосів) подають звернення до адміністрації Муніципальної інвестиційної управляючої компанії (МІУК), яке опрацьовують спеціалісти і складають проектно-кошторисну документацію окремо для кожного об’єкта.

Тривалість процесу, від оформлення заявки і до виконання робіт, займає не більш як два місяці. Частка витрат мешканців за участь в програмі нараховується індивідуально, пропорційно площі помешкання. Якщо загальна сума більш ніж 5 гривень за метр, то її ділять на кілька платежів. Спілкуючись із мешканцями під час перевірки, Руслан Марцінків ще раз наголошував, що місто зацікавлене в комплексних роботах щодо енергозбереження. Це утеплення фасадів і заміна вікон житлових та бюджетних будинків, ремонт і оновлення теплових мереж, котлів тощо.
Програма «Теплий дім» із заміни вікон продовжується й у 2016 році, але на дещо інших умовах співфінансування. Відтепер мешканці відшкодовуватимуть 30 відсотків витрат, 70 — надходитимуть з міського бюджету. Досі складчина відбувалась у межах 10 на 90 відсотків. Водночас очільник міста попередив людей, що останнім часом зросла кількість шахраїв, які збирають гроші з мешканців, видаючи себе за представників міських компаній. Тому ще раз наголосив, що програмою «Теплий дім» займається МІУК, яка працює лише з безготівковими платежами. Усі витрати за здійснені роботи вказують у рахунках за утримання будинку і оплачують тільки за ними. Також Руслан Марцінків нагадав, що всі власники квартир до 1 липня поточного року на будинкових зборах мають вибрати управителя. За інформацією прес-служби міського голови, в Івано-Франківську налічується 22 приватні ЖЕКи та комунальне підприємство МІУК. Також мешканці можуть створити ОСББ, програми та ініціативи якого фінансуються і з місцевого, і з державного бюджету.

Івано-Франківська область.