Свалявське підприємство з німецькими інвестиціями "Форшнер Україна" виробляє електричні схемні джгути до автомобілів. У трьох його цехах зайнято 1400 працівників, середня щомісячна зарплата яких становить 5,8 тисячі гривень. Це один із найбільших платників податків у цьому курортному районі. Завод може розширити виробництво, але відчуває брак кваліфікованих кадрів. За словами голови ОДА Геннадія Москаля, проблему можна вирішити, якщо Свалявському профтехучилищу видати ліцензію для підготовки кадрів відповідної кваліфікації -- хоча би для однієї учнівської групи. Випускники училища зможуть працевлаштуватися не тільки в цехах ТОВ "Форшнер Україна", яке надасть ПТУ матеріальну базу, але й на схожих підприємствах у Воловці та Ужгороді. Лист у Міносвіти з проханням надати училищу потрібну ліцензію, повідомляють з прес-служби ОДА, керівник області надішле найближчими днями і сам візьметься за вирішення цього питання.

 

А підприємство ТОВ "Грифсканд-Свалява" зі шведськими інвестиціями виробляє деревне вугілля на експорт. Тут працює майже півтори сотні чоловік, середня зарплата яких сягає 7,8 тисячі гривень. Підприємство потребує сировини з відповідним сертифікатом якості, і голова ОДА також пообіцяв посприяти.

 

Ще одна деталь: на території цього підприємста стоїть й іржавіє старий дизельний тепловоз. Після реставрації його планують передати Боржавській вузькоколійці. Адже "мала залізниця" щодалі користується попитом серед туристів.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область. 

 

Голос України