Ще 22 тисячі отримали попередження про відключення

Насамперед йдеться про тих, хто не заплатив за спожите блакитне паливо. Загалом ці борги уже сягнули майже 170 млн. грн. За останні роки така сума неплатежів назбиралась вперше. За даними ТОВ «Хмельницькгаз збут», вчасно і у повному обсязі платять менш як половина мешканців області. І це попри те, що значна частина споживачів користуються субсидіями. Щоправда, говорити про стовідсоткову точність цієї цифри навряд чи можна. Адже мало не кожній родині вже довелось стикнутись із тим, що в платіжках, надісланих «Хмельницькгаз збутом», значаться чималі суми боргів, хоча насправді споживачі стверджують, що розраховуються вчасно.

Як стверджують постачальники газу, стрімке зростання заборгованості почалося з минулорічного квітня, коли уряд майже у шість разів підвищив ціну на природний газ для населення. Хоча борги існували завжди, проте ніколи вони не були такими критичними. Торік на початок березня, тобто до підняття тарифів, сума боргу на Хмельниччині становила лише 49,2 млн. грн. А тільки з початку нинішнього року вона збільшилася в 1,2 разу. Причому найгірше платять ті, хто використовує газ для опалення житла — їх 83%. Як правило, люди пояснюють це тим, що просто не мають грошей, аби оплатити надмірні рахунки, а оформити субсидії не дозволяють різні формальні обставини.

— Вперше ми стикнулись із незадовільними розрахунками перед закінченням опалювального періоду, — сказав директор ТОВ «Хмельницькгаз збут» Олександра Панькевич. — Це серйозно ускладнює нашу роботу, адже нам необхідно у встановлені терміни розраховуватись із НАК «Нафтогаз України».

Щоб не потрапити у боргову яму, субсидії оформили 171 тисяча хмельничан. Це вп’ятеро більше, ніж торік. Але це не допомогло позбавитись газових боргів, навпаки, вони безупинно зростають. Газівники попереджають: що більше їх буде, то менше палива надходитиме в область. І як наслідок, доведеться вдатися до відключень. Уже сьогодні газ відрізаний від 3,1 тис. осель. Якщо ситуація не виправиться найближчим часом, цей список поповнить ще 22 тисячі, які вже отримали попередження.

Для роботи з боржниками та проведення відключень у ПАТ «Хмельницькгаз» створили спеціальні мобільні групи. Спочатку вони попереджають про необхідність розрахунку протягом десятиденного терміну. Якщо вимога не виконана — можуть від’єднати помешкання від газу. Пояснюють, що такі відключення — не місцева ініціатива. Вони здійснюються відповідно до Кодексу газорозподільних систем України та Постанови Кабміну «Про затвердження Правил надання населенню послуг з газопостачання». Відновлення подачі газу можливе лише за стовідсоткового погашення боргу. До того ж потрібно сплатити ще 350—400 гривень за роботу газівників. Останнє викликає чимало нарікань з боку споживачів, але оминути цю вимогу неможливо.

Газопостачальна компанія закликає своїх клієнтів до розуміння та відповідальності. Але чи змусять відключення всіх платити вчасно, сказати важко. Клієнтами компанії є майже 395 тисяч сімей Хмельниччини. Нині у критичній зоні опинилося близько шести відсотків із них. Але якщо баланс сімейних доходів і витрат на комунальні платежі залишатиметься таким і надалі, не виключено, що ця цифра зростатиме ще активніше.

Хмельницька область.