Невміле управління агровиробництвом зробило його малопривабливим для інвестицій нинішнього року
 
Аналіз політичних і економічних процесів показує, що в країні спостерігається глибока управлінська криза. Така експертна оцінка пролунала під час прес-конференції «Урожай-2014: стан озимих і перспективи сівби ярих культур», що відбулася в столиці. За словами генерального директора агентства «УкрАгроКонсалт» Сергія Феофілова, Україна зазнає серйозних труднощів через нездатність стратегічно мислити, бачити ринкові процеси об’єктивно, на всіх рівнях.
Недолуге управління аграрним виробництвом зробило його малопривабливим для інвестицій нинішнього року. А це означає, що в аграріїв буде менше грошей для закупівлі пального, добрив, техніки й засобів захисту рослин. Звідси прогнозується зниження врожайності, зростання цін, що не може не позначитися на продовольчій безпеці країни. Хоча саме в таких умовах стратегічне бачення перспектив найнеобхідніше. Адже важливо розрахувати свої дії, оскільки на внутрішньому й зовнішньому ринку намічаються протиріччя. В Україні легко прогнозувати деякі застійні тенденції, а пропозиція на світовому аграрному ринку зростатиме, знижуючи ціни українським експортерам, зазначає Сергій Феофілов.
Тут необхідно також додати: компанії та інвестори, які готові навіть у нинішньому році вкладати в сільське господарство, незважаючи на загальні тенденції, не завжди володіють об’єктивною інформацією. Їм важко зорієнтуватися, щоб розробити стратегію виробництва саме тієї продукції, яка користується попитом, і мати можливість реалізувати вирощене на ціновому піку — адже якщо прогнозується дефіцит того чи іншого товару, то варто вигравати на його задоволенні.
Що стосується посівної, то її ефективному проведенню заважають низькі ціни на зібраний торік урожай. За інформацією експерта «УкрАгроКонсалта» Єлизавети Малишко, за останні 11 років Україна наростила виробництво зерна. Зокрема, кукурудзи — майже в дев’ять разів: з 3,1 мільйона тонн в 2002-му до 27 млн. в 2013-му. Це дало змогу країні ввійти в п’ятірку світових лідерів з її виробництва і експорту. Таких значних успіхів було досягнуто завдяки високій урожайності й привабливим цінам протягом більшості минулих сезонів. Однак 2013-14 маркетинговий рік став серйозним випробуванням для причорноморського зернового ринку. Різке зниження цін призвело до скорочення маржі вирощування зерна. І хоча згодом вони дещо зросли, питання фінансування весняно-польових робіт стоїть перед аграріями надзвичайно гостро.
— Уперше з 2008 року українським аграріям доводиться працювати в умовах низьких цін на сільгосппродукцію та мізерного банківського фінансування, — розповіла Єлизавета Малишко. — Проблема ускладнюється ще й необхідністю розширення площ під ярими культурами з урахуванням їх скорочення під озимими, які займають 7,82 мільйона гектарів порівняно з 8,1 млн. у попередньому сезоні. Недосіяні площі передбачається відвести під ярий ячмінь і кукурудзу.
Разом з тим, у непростих фінансових умовах доводиться оптимізувати технології вирощування і зернових, і олійних культур, скорочуючи витрати на виробництво. У результаті в 2014-му  очікується зниження їх валового збору порівняно з минулим роком.
 
Прогнози
 
Олійні в доброму стані
 
Посіви озимого ріпаку в Україні перезимували непогано. За інформацією експерта ринку олійних культур агентства «УкрАгроКонсалт» Юлії Гаркавенко, втрати оцінюються на рівні 13 тисяч гектарів, або менше двох відсотків. Це найнижчий показник з 2008 року. Тому посівні площі під ярим ріпаком цього року очікуються мінімальними за останні 10 років — 27 тисяч гектарів. Для порівняння: у 2013-му було 50 тисяч. Щоправда, і загальний врожай ріпаку ймовірно дещо зменшиться — до 2,2 мільйона тонн (2,35 млн. у 2013-му).
Перспективи щодо сої оптимістичніші. Нинішнього року планується подальше розширення посівів. За оцінками, вони зростуть до 1,6—1,75 мільйона гектарів. Отже, у разі підвищення середньої врожайності до 20 ц/га і сприятливих погодних умов урожай сої може становити 3,1—3,3 мільйона тонн (2,6 млн. т у 2013-му).
Не має підкачати і соняшник. За оптимістичними прогнозами «УкрАгроКонсалт», посівні площі залишаться на торішньому рівні — 5,3—5,5 мільйона гектарів. За песимістичними — скоротяться до 4,9—5 мільйонів. Але навіть якщо посівна піде за другим сценарієм, буде зібрано не менш як 10 мільйонів тонн ліквідного насіння. Торік аграрії відправили в засіки майже 11 млн. т соняшнику.