Фермери півострова не знають, де реалізовуватимуть врожай солодкої ягоди
 
На півострові виробники ранньої суниці садової (яку ще називають полуницею), схоже, залишаються без ринку збуту. Зміна статусу АРК може украй негативно позначитися на бізнесі господарств, що спеціалізуються на плодово-ягідній продукції, зазначають експерти «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Насамперед проблеми чекають на виробників ранньої суниці, які за останні кілька років ледве змогли налагодити продаж через роздрібні мережі країни.
Традиційно Крим відкривав сезон реалізації місцевої суниці в Україні. Перший урожай у весняно-літніх теплицях фермери півострова починали збирати в другій половині квітня — на початку травня. При цьому необхідність поставок у сусідні регіони виникала практично одразу, оскільки поза курортним сезоном споживання в самому Криму було досить низьким.
Найімовірніше, проголосивши себе суб’єктом РФ, півострів відрізав собі шлях поставок суниці в регіони України, яка відмовляється визнавати договір про приєднання автономії до Росії. Отже, кримські сільгоспвиробники фактично залишаються без ринку збуту, адже реалізовувати товар на території РФ перешкоджатимуть логістичні проблеми. Шлях у Росію не близький, суниця — ягода примхлива, а кримські фермери масово вирощують сорти, які погано переносять транспортування навіть по Україні, не кажучи про більш далекі відстані. Ситуація ускладнюється й відсутністю в багатьох господарствах можливості попередньо охолоджувати продукцію одразу після збирання, щоб продовжити товару термін придатності.
Хоча усередині Криму, за інформацією «АПК-Інформ: овочі та фрукти», реалізується тільки десята частина вирощеної там суниці, а решта продається в інших регіонах, споживачі материкової частини країни, звичайно, не залишаться без солодкої ягоди. Торік Україна зібрала близько 120 тисяч тонн суниці, з них частка Криму — 6 відсотків.
Щоправда, недорозвинену систему передпродажної обробки ягід можна вважати загальною проблемою. Саме тому наша країна дуже мало продає садової суниці за кордон — 184 тонни в 2012 році, майже 160 тонн — у минулому. Але півострів в експорті практично не бере участі, тому що занадто далеко перебуває від основних закордонних ринків збуту — Москви і Санкт-Петербурга.
 
Тим часом
 
«Арабська весна» скоротила експорт
 
Єгипет істотно скоротив поставки за кордон свіжої суниці садової після початку Арабської весни. Так, в 2012 році обсяги реалізації на зовнішній ринок ягоди з Єгипту становили менше третини від обсягів, експортованих до початку революції: 30 тисяч тонн порівняно з більш як 91 тисячею в 2010-му. При цьому різко змінилася й географія: 2010-го основним ринком збуту єгипетської суниці були країни ЄС, а в 2012-му ягода експортувалася переважно до Близького Сходу — Саудівську Аравію та ОАЕ. Бельгія, яка в 2010-му була найбільшим імпортером свіжої суниці з Єгипту, за два роки скоротила закупівлі в одинадцять раз, а Велика Британія — у сім.
 
До речі
 
На зовнішніх ринках найбільшими постачальниками свіжої суниці садової залишаються Іспанія, США та Мексика, які забезпечують майже 63 відсотки світового експорту. Ще близько 30 відсотків припадає на Голландію, Бельгію, Єгипет, Грецію, Туреччину, Францію, Італію і Марокко.
 
Споживачі материкової частини країни не залишаться без солодкої ягоди.
Фото автора.