Сівбу цукрових буряків на Вінниччині розпочали у всіх південних районах краю. Посівні агрегати вивели в поле на два тижні раніше, ніж торік.
Солодкі корінці потребують значної вологи, пояснюють фахівці. Під час раптового потепління вона швидко «тікає» з ґрунту. За словами одного з агрономів сільгосппідприємства Ямпільського району, нинішнього року зима одразу перейшла в літо. Температурні показники плюс 20 градусів і сильні вітри забирають вологу з ґрунту. У всіх господарствах цього району вже сіють цукрові буряки. Так само вивели в поле техніку на бурякові плантації у Піщанському, Крижопільському, Томашпільському, Чечельницькому районах. В останньому сіють вже й кукурудзу на зерно.
Станом на 24 березня насіння цукристих поклали в ґрунт на першій тисячі гектарів. Загалом планують вирощувати корінці на площі 65 тисяч гектарів. Таку інформацію надали в обласному департаменті агропромислового розвитку. Хоча на початку року називали інші цифри — планували відвести під буряки 70 тисяч гектарів. Чому аграрії «скинули» площі під буряками у той час, коли подорожчав цукор — нині кристали продають по 10—11 гривень за кілограм? Фахівці пояснюють це тим, що торік цукрозаводи зазнали значних втрат, викликаних «обвалом» ціни на їхню продукцію. Тому обрали середній показник площі під цукристими: вона буде більшою, ніж торік, але меншою, ніж планували на початку нинішнього.
Вінницька область.