Генеральний директор НВО «Павлоградський хімічний завод» Леонід Шиман під час прес-конференції заявив, що очолюване ним підприємство не може ефективно працювати через юридичні зволікання. Він зазначив, що на сьогодні на заводі перебуває майже 3 тис. тонн твердого ракетного палива — загалом 63 ступені ракет. І п’ять із них потребують негайної утилізації. Інакше найближчим часом техногенної катастрофи не уникнути.


За словами директора, до початку 2016 року утилізація твердого ракетного палива на 90% здійснювалася за кошти держбюджету. Решту грошей виділяв завод. Але в бюджетних грошах майже десяту частину становила допомога США.


З 1 січня американці запропонували збільшити фінансування і взяти на себе витрати з утилізації палива. А Україна має забезпечити пожежну й екологічну безпеку тощо.


Отже, юридичні договори, які були до початку цього року, перестали діяти, а нових Україна поки що не уклала. Відповідно, державне підприємство не може виконувати роботи, оскільки для цього немає законних підстав.


— Ми можемо це зробити й без грошей, але дайте нам дозвіл на утилізацію. Щомісяця у середньому ми утилізували 1—2 ступені, — заявив Леонід Шиман.

Довідково

НВО «Павлоградський хімічний завод» — державне підприємство, яке випускає вибухові речовини, а також промислову й побутову продукцію цивільного призначення. Має стратегічне значення для економіки й безпеки країни. Один із головних напрямів роботи — утилізація твердих ракетних палив боєприпасів.

Дніпропетровська область.