"Голос України" вже повідомляв, що у селищі Кирилівка Якимівського району відбулися обшуки. На головному курорті запорізького Приазов'я подію кваліфікували як спробу зриву сезону. А на сайті Кирилівської селищної ради з'явилася скарга її голови Івана МАЛЄЄВА до прокурора Запорізької області Олександра ШАЦЬКОГО.

 

У документі перелічено процесуальні порушення під час обшуків, зокрема і в будинку Малєєва. Йдеться про те, що поняті приїхали разом із правоохоронцями, і що адвоката, якого викликали, не допустили до місця проведення обшуку. Іван Малєєв також зазначає, що "після проведення обшуку, детальніше ознайомившись із ухвалою суду, мною було встановлено, що 10.10.2013 року відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ст. ст. 240, 367... внесені до ЄРДР. Підозра по зазначеному кримінальному провадженню нікому не повідомлялася. В ухвалі слідчого судді зазначено, що нібито протиправні діяння посадових осіб КП "Жилкомсервіс" здійснені на території смт Кирилівка Якимівського району Запорізької області".

 

Цікаво, що провадження почалося у період, коли "смотрящий" за Запоріжжям від так званої "сім'ї" Євген Анісімов вже сидів у СІЗО. А правоохоронці й далі активно проводили обшуки на фірмах, котрі відмовлялися платити данину "смотрящему".

 

З того часу по справі "Жилкомсервісу" підозри, нагадаємо, нікому не оголошувалися. Тож виникає резонне запитання: чи обов'язково у справі, якою ніхто не займався майже три роки, і яка, найшвидше, буде "похована" у суді, блокувати будинки в Кирилівці автоматниками? І ще: від Бердянська і Чернігівки (а слідчі дії проводилися -- за рішенням Чернігівського райсуду -- начальником Чернігівського відділу Бердянської місцевої прокуратури) до Кирилівки -- 180 кілометрів. Проте юридично підкований селищний голова зазначає, що згідно з додатком до ст. 12 Закону України "Про прокуратуру", територіальна юрисдикція Бердянської місцевої прокуратури розповсюджується на місто Бердянськ та п'ять прилеглих до нього районів -- Бердянський, Куйбишевський, Приморський, Розівський та Чернігівський. Якимівського в цьому переліку немає.

 

Реакція прокурора області поки що не відома. Громадськість же непокоїть питання, що буде з водопостачанням? Не закінчилося б усе і справді зривом курортного сезону...

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України