Про це говорили під час зустрічі керівництва обласної військової адміністрації, представників громадських організацій та команди Управління ООН з координації гуманітарних справ (OCHA). Серед гостей — координатор системи ООН в Україні Деніз Браун, директор Офісу ЮНОПС в Україні Тім Ларднер, голова Представництва МОМ Алессія Скіавон.

Були окреслені основні напрями, де потрібна підтримка інституцій ООН. Перший — це житло для внутрішньо переміщених осіб. Міжнародним партнерам було представлено проект, що передбачає реконструкцію готелю, ремонт двох гуртожитків та будівництво нових енергоефективних будинків.

«Фахівці Офісу Управління ООН з обслуговування проектів ознайомляться з планами реконструкції готелю та гуртожитків і нададуть свої поради та висновки», — зазначив директор Офісу ЮНОПС в Україні Тім Ларднер.

Другий — реконструкція та модернізація медичних закладів, а також зведення сучасного реабілітаційного центру у Запоріжжі. Третій — будівництво безпечних та комфортних підземних приміщень для навчання школярів. Гості дізналися, що підземні школи у Запоріжжі планують будувати там, де найбільше навчальних закладів, які не мають належних укриттів.

Керівник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров запропонував розташувати офіс Управління Організації Об’єднаних Націй з координації гуманітарних справ у Запоріжжі для більш плідної координації зусиль влади, міжнародних партнерів та місцевих гуманітарних організацій, зокрема в таких питаннях, як забезпечення прифронтових громад продуктами та предметами першої потреби, організація безпеки доставки та роздачі.

Фото Запорізької ОДА.