Проживання в комфортних умовах, чотириразове харчування, процедури у фізіотерапевтичному кабінеті, цікаве змістовне дозвілля та соціальна адаптація. Такі можливості отримують підопічні геріатричного стаціонару Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування.

Як розповіли в міськраді, це єдиний заклад у місті, де надають соціальну послугу — підтримане проживання. Тут тимчасово мешкають люди похилого віку та особи з інвалідністю, які частково не здатні до самообслуговування. Термін перебування — від одного місяця. В закладі облаштовані затишні одно- та двомісні кімнати.
Сюди потрапляють за рішенням департаменту соцзахисту населення міської ради.

«Якщо людина потребує нашої допомоги, тобто підтриманого проживання та соцадаптації, то подає заяву до департаменту, там виноситься рішення — і таким чином до нас потрапляє. Це не обов’язково одинокі люди, — пояснила завідувач медцентру «Система соцзахисту населення» міського терцентру соцобслуговування Олена Мохнач. — Може бути будь-яка особа похилого віку або особа з інвалідністю, яка потребує цих послуг. Якщо доходи не перевищують двох мінімумів, то перебування на безоплатній основі, від двох до чотирьох — на умовах диференційованої оплати, понад чотири — повна оплата».

За призначенням лікаря є можливість пройти процедури у фізіотерапевтичному кабінеті, обладнаному апаратами для прогрівання, інгаляцій та відновлення кістково-м’язової системи. Також на території геріатричного стаціонару встановлено тренажери. І чимало підопічних, незважаючи на свій поважний вік, виявляють інтерес до них.

Заняття зі своїми пацієнтами тут проводить психолог центру Тимур Варкєнтін. Лікар каже, що тема майже кожної другої лекції та тренінгу — це стреси, страхи, що з ними робити: «Люди похилого віку особливо потребують психосоціальної підтримки та соціалізації, саме в цьому віці людина почуває себе одинокою та непотрібною, тому будь-яка форма психосоціальної роботи спрямована на заохочення їх до групової активності та йде їм на користь, це лекції, тренінги, групові форми терапії та інше».

Серед пацієнтів психолога — 75-річний пан Анатолій, який у стаціонарі вже три тижні. Чоловік задоволений комфортними умовами й турботою персоналу закладу та наголошує, що без медичної допомоги не обійтися.

У стаціонарі забезпечують повноцінне харчування.

«Задоволена усім. М’ясне, кефір дають, молочку, масло й сир. Завідувачка — добра жінка, дівчата-соцпрацівниці за першою вимогою приходять. Персонал чудовий. Медсестри уважні», — поділилася пані Алла, котра майже місяць перебуває в стаціонарі.

Фото Запорізької міської ради.