Вони перебувають там, допоки їхню подальшу долю вирішують фахівці служби у справах дітей та психологи міського центру соціальних служб по Хортицькому району.

За словами начальника відділу соціальної роботи центру Тетяни Писарєвої, психологи підрозділу згідно із заздалегідь встановленим графіком відвідують дітей у лікарні, першочергово беручи до уваги їх вік та особливості стану здоров’я. Раніше ці функції покладали на центри соціально-психологічної реабілітації, але через їх евакуацію на період воєнного стану були внесені зміни. «Наш психолог поліпшує психоемоційний стан цієї дитини, спілкується з нею, намагається відволікти від тієї ситуації, яка склалась у родині. Якщо це дитина більш старшого віку, то там уже є розуміння того, що трапилося. Теми піднімаються більш дорослі. Питання на кшталт: як ти бачиш вирішення цієї ситуації, чи хочеш повернутися назад додому. Інколи бувають ситуації, що дитина не хоче повертатися», — додала Тетяна Писарєва. Вона зазначає, що термін перебування у лікарні залежить від служби у справах дітей та колег із тих районів, де дитина проживає з батьками, бо вони на місці, з родиною, проводять роботу щодо повернення підопічного в сім’ю, до батьків. Або ж шукають інші варіанти — родичів, котрі можуть його забрати.

А ще в місті нещодавно відкрили «зелену кімнату» для дітей — простір, покликаний допомогти тим, хто пережив насильство чи став свідком злочину. В цьому допомогли громадська організація «Безпечний Простір» та міжнародна гуманітарна організація CARE за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Як розповіли в міськраді, простір поділений на дві зони, одна з яких — це комфортна затишна кімната, де з дитиною працюватиме психолог, а друга — та, в якій за спілкуванням стежитимуть правоохоронці. Це дає змогу працювати з дітьми, враховуючи їхні індивідуальні потреби, з мінімальним дискомфортом та без повторної травматизації психіки.

«Впровадження міжнародного досвіду у сфері захисту постраждалих від гендерно зумовленого насильства та дітей є важливим кроком для України. Цей новий простір стане безпечним місцем для дітей, де фахівці матимуть більше можливостей для побудови довіри та надання всебічної підтримки», — вважає регіональний директор CARE Селена Козакієвич.

Що стосується протидії гендерно зумовленому насильству, то начальник служби у справах дітей міської ради Наталя Сиворакша зазначила, що їхня служба надає підтримку дітям і жінкам, які постраждали від насилля. «В нашому комунальному закладі «Центр підтримки дітей та сімей «Затишна домівка» також працює кризова кімната. Залишається актуальним питання підтримки таких родин, коли вони повертаються додому. Тож наразі треба більше працювати з батьками, кривдниками», — наголосила вона.

Фото Запорізької міської ради.