Про те, що немає більшого багатства, як здоров'я, знає кожен. Але чи справді ним володіють українці? Щоб дати відповідь на це запитання, дізнатись думки хмельничан про стан свого здоров'я та доступність медичних послуг, органи статистики провели опитування серед домогосподарств. Результати виявились доволі показовими, оскільки здоров'я відображає і загальні настрої, і рівень життя.

 

З'ясувалось, що менше половини населення області оцінили стан свого здоров'я як "добрий", стільки ж -- як "задовільний". Але кожен сьомий мешканець краю вважає своє самопочуття поганим.

 

Та є і такі регіони, де люди почуваються значно міцнішими і здоровішими. Найкращим самопочуттям змогли похвалитися мешканці Львівської, Рівненської, Чернівецької та Івано-Франківської областей. Там кожні три людини з п'яти опитаних вважають себе здоровими. А от найбільш хворобливими виявилися мешканці Чернігівської області, серед яких кожен шостий скаржився на поганий стан.

 

На Хмельниччині сім осіб із десяти хворіли протягом року. Причому майже сорок відсотків мешканців області мають хронічні захворювання, і це означає, що їм частіше доводиться звертатись по допомогу до лікарів. Найпоширенішими хворобами вже традиційно були названі гіпертонія та серцеві захворювання.

 

Загалом по медичну допомогу переважна більшість краян, а точніше - дев'ять із десяти, звертаються до поліклініки. При цьому дев'ять зі ста пацієнтів користуються послугами сімейного лікаря. А от у стоматолога в державних установах лікувалося лише сім відсотків респондентів. Послугами платних медичних установ та приватних лікарів звернулися користувалось ще менше хворих - лише чотири відсотки мешканців області. Можна припустити, що лікування і огляд коштують там дорожче.

 

Та загалом статистики дійшли висновку, що доступність медичної допомоги значною мірою залежить від фінансових можливостей родин. Так, майже в кожному десятому домогосподарстві, де хто-небудь протягом року потребував медичної допомоги, придбання ліків та медичного приладдя, повідомили про те, що не змогли задовольнити ці потреби. Основною причиною недоступності окремих видів медичної допомоги переважна більшість, до речі, як і в попередні роки, назвала занадто високу вартість ліків, медичних товарів та послуг охорони здоров'я.

 

Попри те, що формально медицина у нас вважається безплатною, дуже часто пацієнти навіть не звертаються по допомогу до лікарів саме через те, що не мають за що купити медикаменти і оплатити лікування. Попри те, що реальні доходи людей продовжують падати, медицина і ліки стають все дорожчими і дорожчими. Тільки за останній місяць в області було зафіксовано підвищення цін у сфері охорони здоров'я на 1,3 відсотка. Сталось це насамперед через подорожчання майже на два відсотки фармацевтичної продукції. На перший погляд, цифра зовсім невелика, однак насправді ціни в аптеках просто зашкалюють. Якщо комусь доводиться систематично купувати таблетки та уколи, на це йде левова частка пенсій та зарплат. Але вибір у людей невеликий -- рятуючи здоров'я, змушені прирікати себе на бідність.

 

Ірина КОЗАК.

 

Хмельницький.

 

Голос України