Олександр Нікора (на знімку) народився в Німеччині, в місті Стендаль. Батько Павло Петрович служив в артилерії. Мама Марія Семенівна — радисткою. Згодом родина переїхали до Прибалтики, де Олександр виріс, відслужив два роки в спецвійськах, а потім — ще й в Каунаській поліції. Коли Радянський Союз почав розпадатись, сім’я повернулася в Україну, в Семенасте Новоукраїнського району Кіровоградщини. І хоч там чоловік освоював мирні професії — працював трактористом, комбайнером, завідував фермою, проте, коли покликала Батьківщина, 53-річний Олександр став учасником АТО.

 


Спочатку ніс службу в 17-й танковій бригаді, потім, уже на передовій, воював у складі 1-ї артилерійської бригади.


«Коли в перших числах листопада ми потрапили в зону АТО, було важко. Опинились на «голій» місцевості. Два місяці спали на ящиках від снарядів, рили бліндажі, окопувались і відстрілювались від терористів, які час від часу «накривали» нас «Градами» та шквальними мінометними обстрілами. В зоні АТО служив водієм бойової машини. Під час служби навіть у відпустку піти не довелось, хоч мені її й надали. Уже в дорозі зателефонував командир і повідомив, що частину перекидають і необхідно терміново повертатись. Зустрівся з дружиною на вокзалі, передав кошти на лікування матері, й відразу повернувся на передову.


Служити було нелегко, але нас підтримували рідні, волонтери, які передавали від громади продукти харчування та військове обмундирування. Крім того, активісти доставляли благодійну допомогу. Й не лише нам, а й бійцям із реактивного дивізіону, привозили такі необхідні їм маскувальні халати та інший одяг. Відчував я підтримку й своїх земляків-односельців. Нині в зоні АТО служить мій син Максим. Він воює з серпня минулого року в 80-й десантно-штурмовій бригаді. На Луганщині служить і наш зять Сергій Чорний».


Після повернення Олександру Нікорі сільська рада виділила землю та надала матеріальну допомогу згідно з прийнятою сільськими депутатами програмою підтримки учасників АТО. Та все ж проблем залишається чимало.

Кіровоградська область.


Фото автора.