До початку туристичного сезону Хмельниччина приготувала для гостей краю чимало цікавинок. Так, управління культури і туризму Хмельницького представило незвичний паспорт мандрівника. Зовні він нагадує звичайний паспорт, в який можна вклеїти свою фотографію, вписати біографічні дані. Але на його сторінках -- інформація про різні області країни. Подорожуючи, туди можна зробити свої записи про відвідування або вклеїти поштові марки, які представляють ті чи інші історичні місця.

 

Для того, щоб мандрівка по Хмельницькому була цікава і корисна, музей історії міста представив новий туристичний путівник обласним центром. У ньому є план міста з позначеними пам'ятками культури, архітектури, історичними місцями. Для гостей буде корисна інформація про заклади харчування, готелі, інфраструктуру міста.

 

А в Кам'янці-Подільському під час відкриття туристичного сезону гостей запросили у другу половину XIX -- першу половину XX століття. Тогочасну атмосферу створили старі світлини, ретроавтомобілі, які проїхали вулицями міста, виставки тогочасних побутових предметів, меблів та одягу. Охочі могли навіть узяти напрокат ретровбрання, щоб глибше зануритися в історичну атмосферу тогочасного міста.

 

Місто над Смотричем укотре подивувало своїми рекордами. Цього разу тут виготовили найбільший сувенірний магнітик. Його довжина -- два метриширина -- один метр 25 сантиметрів. Він у 320 разів більший від звичайного. Це зафіксували експерти Національної книги рекордів України, котрі вперше до реєстру в категорії "Найбільші предмети" внесли магніт. Наразі рекордсмен залишатиметься в місті, але туристи зможуть придбати для себе його міні-копії.

 

Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ розповів також, що кожного року Кам'янець-Подільський проводить до десятка різних фестивалів. Але тепер там хочуть подвоїти цю цифру. Тематика буде найрізноманітніша і зможе зацікавити чимало відвідувачів із різними смаками і захопленнями, тож місто чекає на гостей. А розпочали із медіа-форуму, на який запросили як початківців, так і відомих журналістів. Обмінятися досвідом і поділитися враженнями з українськими представниками ЗМІ могли і запрошені до участі у форумі польські колеги.

 

Свої родзинки до відкриття туристичного сезону підготували і в Меджибізькій фортеці.

 

Там відкрили виставку хмельницької художниці Тетяни ЦИМБАРЕЦЬКОЇ "Вікна, що змінюють. Відродження". На ній представлена авторська ікона на склі. На відкритті виставки був присутній митрополит Хмельницький і Кам'янець-Подільський владика Антоній.

 

А ще організатори подивували гостей виставою "Історії кохання Меджибізької фортеці". Ці любовні історії представили студенти виконавці-аматори із Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту. На живій історичній сцені вони розповіли про історії кохання Тадеуша Костюшка і Теклі Журовської, Великої княгині Ольги і ротмістра Куліковського, загадкової пари двох невідомих закоханих, яких знайшли археологи у 2002 році. Усі вони так чи інакше пов'язані з історією фортеці. Як і в давні часи, вона залишається тим романтичним місцем, де можна знайти своє кохання.

 

Ірина КОЗАК.

 

Хмельницький.

 

Голос України