У Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону відбулася зустріч керівництва лікувальної установи та представників ЗМІ. Під час брифінгу начальник ВМКЦ ЗР полковник медичної служби Іван ГАЙДА, а також керівники структурних підрозділів відзвітували про роботу військових медиків за перший квартал 2016 року.

 

Начальник ВМКЦ ЗР полковник медичної служби Іван ГАЙДА (ліворуч)
та керівник Регіонального медіа-центру Міноборони України, полковник Олександр ПОРОНЮК.

 

Головний хірург (регіону), полковник медичної служби Іван БОГДАН.

 

Фото надано Регіональним медіа-центром Міноборони України (м. Львів),
автор -- підполковник Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ.

 

"За три місяці ми пролікували понад п'ять тисяч осіб. Це не лише учасники АТО, а й інші військовослужбовці", -- розповів полковник Гайда. Як зазначив лікар, у зоні АТО сьогодні успішно працює 66-й мобільний госпіталь, який є структурним підрозділом Військово-медичного клінічного центру Західного регіону. "Цей підрозділ є лікувальною установою першого ешелону, що надає кваліфіковану меддопомогу з елементами спеціальної, адже ми відряджаємо на передову лікарів різного профілю. Відтак окрім воїнів АТО ми надали амбулаторне лікування понад 3500 місцевих мешканців. Прийняли та провели евакуацію різними способами близько 3 тис. поранених та травмованих бійців. Зробили 1249 оперативних втручань, з яких понад 300 -- складних", -- зауважив начальник клінічного центру.

 

У лікувальній установі у Львові тим часом відбувається оновлення матеріальної та лікарської бази. Зокрема, уже завезли необхідне обладнання для нового кабінету ерготерапії. До літа планують запустити в дію майстерню з ремонту і підгонки індивідуальних візків для пацієнтів, а також відкрити створену фактично з нуля клініку психіатрії. Відкрити клініку лабораторної діагностики, яка допоможе у ранньому виявленні захворювання на гепатити В та С. "Нещодавно відомий співак львів'янин Святослав ВАКАРЧУК передав госпіталю унікальне обладнання, яке може виявляти чужорідні предмети у людському тілі. Обладнання вже використовується при лікуванні бійців АТО під час хірургічних операцій. У мене не було змоги особисто подякувати Святославу за це, тому принагідно висловлюю вдячність йому за допомогу", -- сказав полковник медичної служби Іван Гайда.

 

Військовий госпіталь визначений як провідна лікувальна військова установа, яка опікується пацієнтами зі спінальними травмами. За квартал тут прооперовано близько 200 поранених, здійснено 150 відновлювальних операцій. "Наша робота умовно поділяється на три етапи. Перший -- відновно-реконструкційна хірургія, тобто відновлення втрачених функцій. Далі -- фізична реабілітація. І завершально -- психологічна реабілітація пацієнтів, -- зазначив полковник медслужби Іван БОГДАН. -- Зараз очікуємо авіарейс із Харкова, звідки мають доставити поранених бійців АТО на лікування".

 

Також головний хірург Військово-медичного клінічного центру Іван Богдан повідомив, що незабаром п'ять військовослужбовців, які дістали поранення в АТО, вирушать на лікування в Угорщину. Кошти на цю програму виділило НАТО та ЗС Угорщини. Разом із пораненими виїде група лікарів, яка перейматиме досвід європейських колег.

 

Христина ГОРОБЕЦЬ.

 

Львів.

 

Голос України