По-справжньому щедрий і багатий святковий Великодній стіл приготували у селі Давидківці Хмельницького району. Господиням дуже хотілось, щоб усі, хто скуштує цих страв, з теплом у серці згадав про рідний дім та найближчих людей. Адже саме такі почуття сповнюють серця вірян у день Світлого Воскресіння. Та особливого присмаку всім смаколикам додало ще й те, що готували його волонтери. А куштуватимуть -- бійці восьмого полку та десятої десантно-штурмової бригади, що нині несуть службу в зоні АТО.

 

Леся СТЕБЛО, голова громадської організації "Тепло рідних сердець", добре знає, як хлопці на передовій чекають на кожну звісточку чи передачу з рідного дому. Навіть якщо вона надійшла не з дому, а просто від земляків. Уже більше трьох десятків разів жінка возила у Донецьку та Луганську області такі посилки. Але цього разу вона особлива, бо прибула саме до Великодня.

 

Ідею зробити такий подарунок хлопцям активно підтримав настоятель місцевої церкви отець Олександр. Разом із парафіянами церкви збирали кошти і різні продукти, спільно вирішували, яким має бути святкове меню. Як розповіли мешканці села, так само спільно вирішували, яка господиня за яку страву відповідатиме. Тільки на підготовку витратили кілька днів. А потім ще й сам процес приготування зайняв три дні. І хоча у більшості родин у цей час так само готувались до Великодня, прибирали оселі, чепурили обійстя, пекли паски, проте всі з готовністю взялись і за добродійну справу. Переконані, інакше і бути не могло. Бо ж робити добрі справи у дні посту -- справжній обов'язок християн.

 

Наварили і напекли чимало. Як розповіла Надія ВОЛЧЕЛЮК, тільки крашанок приготували чотири сотні. А до них -- ще багато різних традиційних Великодніх страв. Вареників наварили стільки, що розфасовувати їх довелось майже у два десятки відерець. А голубців натушкували аж десять великих десятилітрових відер. Не обійшлось і без традиційного кільця ковбаски і сала, якого закоптили аж шістдесят кілограмів. А ще -- ящик пирогів, понад півтора десятка ящиків різних консервів, ящик часнику... Прикупили також каву, чай, печиво.

 

Хоча зібрані великодні кошики були досить умовними, бо пакувати продукти довелось у звичайні картоні коробки, проте і їх вміст освятив отець Олександр. Усім хотілося, щоб бійці не просто відчули смак домашньої їжі, а знали, що і у повсякдень, і у найбільші християнські свята земляки пам'ятають про них.

 

Частина цих подарунків призначена підопічним одного з інтернатів на Луганщині. "Ми дякуємо всім, хто пам'ятає, що на сході нині біль, біда і розруха. Ми не можемо залишати поза увагою тих людей, хто опинився у такій біді", -- продовжила Леся Стебло.

 

Святкові гуманітарні вантажі були відправлені із багатьох населених пунктів Хмельниччини. Так, у Городоцькому районі збирали продукти, пекли паски, готували крашанки селяни із Лісовод, Великого Карабчієва, Пільного Олексинця, Чорнивод, Нового Поріччя, Старої Пісочної, Підлісного Олексинця, Радковиці, Бубнівки. Їхні Великодні подарунки доставили у десять різних військових частин на сході.

 

Парафіяни різних церков, волонтери і добродійники практично у всіх районах долучились до цієї справи. Хоча їх розділяють із бійцями, які боронять країну, сотні кілометрів, проте у Світлий День Воскресіння вони об'єднані не тільки одним святковим столом, а й чистими помислами і гарячою любов'ю у серці.

 

Ірина КОЗАК.

 

Хмельницький.

 

Голос України