Великодні святкування для багатьох мешканців Хмельниччини розпочнуться ще в ніч з 30 квітня на 1 травня. Саме тоді у 910 храмах області проходитимуть Великодні богослужіння. Тисячі вірян освятять свої Великодні кошики, а після цього у родинах сядуть за святковий стіл.

 

Оскільки велике релігійне свято збіглось із травневими вихідними, чимало людей планує виїзди на маївки із традиційними шашликами. Хоча напередодні таких масових поїздок рятувальники попередили, що розпалювати багаття можна лише у спеціально відведених місцях. При цьому зазначили, що в області є лише 36 таких ділянок і дізнатись про них можна, зателефонувавши на "101". А за тим, щоб у лісах і парках відпочивальники не розводили багаття, стежитимуть рейдові бригади. Та такі обмеження навряд чи спрацюють. Адже виїхати на природу збираються тисячі родин і компаній, і мало хто з них обійдеться без вогнища. Втім, бути обережними нікому не завадить.

 

Городні і польові роботи, які традиційно припадали на Травневі свята, коли збігається чимала кількість вихідних, цього разу у переважній більшості випадків відкладені. Насамперед через те, що "свято праці", як зазвичай називають першотравневу посадку картоплі, збіглось із Великоднем. Порушувати традиційні християнські канони цього дня люди не хочуть. До того ж тепла погода квітня посприяла тому, що з городніми роботами господарі вже практично впорались.

 

На кілька днів мешканці краю планують відсторонитись і від політичних та соціальних проблем. Жодна із політичних сил чи громадських організацій напередодні свят не оголошували про будь-які масові заходи. Тож, швидше за все, обійдеться без травневих парадів і демонстрацій.

 

Ірина КОЗАК.

 

Хмельницький.

 

Голос України