Одеська міськрада оголосила тендер, щоб визначити підрядника з виконання першочергових протиаварійних робіт на дамбі Хаджибейського лиману (на знімку). Як повідомив на прес-конференції заступник одеського міського голови В’ячеслав Шандрик, їхня загальна вартість — 41 млн. грн., з них майже 40 мільйонів — це субвенція, яку наприкінці 2015 року виділила облрада. Решта коштів надійдуть з міського бюджету.

 

 


За інформацією начальника управління капітального будівництва Одеської міської ради Бориса Панова, роботи, спрямовані на запобігання прориву дамби й затоплення району Пересипу, зачеплять ділянки довжиною майже 900 метрів. Їх проведуть у кілька етапів. Якщо тендер буде успішним, вони розпочнуться вже до кінця червня і завершаться орієнтовно наприкінці жовтня.


Однак фахівці попереджають, що відновлення дамби аж ніяк не розв’язує проблеми рівня води в лимані, який занадто високий. «Виконавши роботи, про які було повідомлено, ми отримаємо відновлення характеристик самої дамби, але при цьому не зникає проблема аварійно-небезпечного рівня води в самому лимані», — заявив В. Шандрик. У зв’язку з цим влада Одеси замовила в інституті «Укрпівденгіпроводгосп» проект на розроблення заходів, які дадуть змогу знизити рівень.


Фахівці повідомили журналістам, що дамба — вторинне призначення насипу. Його будували під автодорогу на початку 1930-х років. Нормативний термін його служби — 50 років. Нагадаємо, що на сьогодні дамба Хаджибейського лиману збігається з об’їзною дорогою навколо Одеси. Через сильні дощі й штормовий вітер у квітні 2015 року дамба частково зруйнувалася. За оцінками фахівців, у разі прориву в зоні затоплення може опинитися значна частина міста — до 25 кв. км, де мешкають майже 50 тис. осіб і розташовані десятки підприємств. Також прорив дамби становить потенційну небезпеку руйнування залізничних колій і автодоріг.

Одеська область.


Фото надане Одеською міськрадою.