На Львівщині на державному підприємстві "Боднарівка" побував міністр екології та природних ресурсів Остап СЕМЕРАК. Як розповів начальник управління екології та благоустрою Львівської міськради Андрій ГАЛУШКА, це підприємство оснащене шведською лінією із переробки ртутних ламп. "Діюча лінія -- одна з найбільш екологічно безпечних. Процес переробки полягає у тому, що сепарація всіх складових кожної лампи відбувається окремо. Ми вилучаємо ртуть і вже у ємкостях передаємо на використання підприємствами, де відбувається остаточне знешкодження. Також отримуємо склобій, метал і фарфор -- безпечні речовини, які можуть використовуватися як сировина. Потужність заводу -- переробка 200 кг ламп за годину", -- зауважив він.

 

Оглянувши завод, міністр відзначив високий рівень сучасних технологій, що в Україні застосовуються вперше. "Важливим є те, що всі компоненти можна використовувати у вторинній переробці", -- зазначив міністр.

 

Завод було створено у рамках програми транскордонного співробітництва Україна -- Польща -- Білорусь із залученням коштів міжнародної технічної допомоги ЄС. На ДП "Боднарівка" ще в жовтні 2015 провели перші тестові випробування, здали лінію в експлуатацію, проте сьогодні він працює не на повну потужність. Перешкодою є складнощі із отриманням ліцензії на поводження із небезпечними відходами. Як зазначають керівники підприємства, після отримання ліцензії "Боднарівка" отримає можливість здійснювати підприємницьку діяльність та збирати і переробляти використані енергоощадні лампи з усієї України.

 

Саме тому керівництво заводу звернулося до міністра з проханням про допомогу. Остап Семерак пообіцяв взяти на особистий контроль питання завершення розроблення відповідних нормативно-правових актів, які регулюють діяльність у сфері поводження з особливо небезпечними речовинами. Міністр також зазначив, що над вирішенням цих питань працюватиме спільно з народними депутатами Ігорем ВАСЮНИКОМ та Миколою КАДИКАЛОМ, які також побували на заводі.

 

Христина ГОРОБЕЦЬ.

 

Львівська область.

 

Голос України