Івано-Франківщина вкотре стала центром масштабного культурно-мистецького дійства. У Коломиї відбувся IX Всеукраїнський фольклорний фестиваль "Писанка". Святковою колоною його учасники рушили від міської ратуші до відомого на увесь світ Музею писанкового розпису, де і розгорнулись основні фестивальні події. Творчі колективи, які приїхали з різних куточків УкраїниЗапоріжжя, Чернігівщина, Полтавщина, Миколаївська область та сусіди із Західного регіону -- демонстрували свої співочі та танцювальні таланти. Також було організовано виставку-продаж творів декоративно-ужиткового мистецтва.

 

На знімку (зліва направо):

 

керівник народного аматорського фольклорно колективу "Молодички"
села Мрин Чернігівської області
Олена МАРИНЕНКО,
міський голова Коломиї
Ігор СЛЮЗАР
та учасники делегації.

 

В офіційній частині відкриття взяли участь представники духовенства, міської та районної ради, директори Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського, Музею Опольського села (Польща), делегація з Німеччини, народні майстри-писанкарі. Звертаючись до прикарпатців та гостей, господар свята, міський голова Ігор СЛЮЗАР наголосив, що радий вітати учасників фестивалю, яких уже дев'ятий раз гостинно приймає багата своїми духовністю та самобутністю Коломийщина. Щороку географія писанкових фестин стає ширшою. Більше того, вона вже давно вийшла за межі області та України, тому Ігор Богданович має надію, що за підтримки Міністерства культуридесята ювілейна "Писанка" відбудеться уже у статусі Міжнародного фестивалю, тому що українськими традиціями й майстерністю створювати великодні обереги, зокрема, захоплюється увесь світ.

 

Наче на підтвердження цього прозвучали слова з вітальної телеграми очільника галузевого міністерства, уродженця Прикарпаття Євгена НИЩУКА. "Приємно усвідомлювати, що живе українська народна культура, квітує талантами рідна земля, не відвернулись люди від життєдайного народного мистецтва. А це означає, що ніколи не обірветься духовний зв'язок поколінь. І фестиваль "Писанка" є доказом того, що розвиток і популяризація народної творчості, відродження та збереження національного багатства рідної землі дає свої результати". Також урядовець побажав усім учасникам заходу "духовного єднання та блискучого творчого майбутнього", а фестивалю -- "подальшого процвітання у мирній та незалежній Україні".

 

Різномаїттям голосів та запальними танцями відкрили концертну програму місцеві творчі колективи (на знімках 1, 2, 3). Частинкою малої батьківщини поділилися гості, які прибули на фестиваль. З-поміж багатьох -- учасники народного аматорського фольклорно колективу "Молодички" села Мрин Чернігівської області. Керівник Олена МАРИНЕНКО розповіла, що давно мріяли побувати саме в Коломиї. Їхньому гурту 17 років, за основну мету мають залучення молоді до участі у ньому. І саме велика кількість діточок та молодих людей, які співають коломийки, веснянки та виконують народні танці найбільше вразили чернігівців на коломийському фестивалі. Пані Олена переконана, що тільки молоде покоління допоможе зберегти український фольклор і рада, що вдалось побувати на такому духовному дійстві, що відбувається у такому "божому, людському та світлому місті".

 

У час проведення фестивалю у Музеї писанкового розпису також урочисто відкрили виставку писанок Сілезії. Молодий майстер Патрик БЛАНЬЯ дав майстер-клас зі створення традиційної польської писанки шкрябанки. Також відвідувачі музею відтепер можуть помилуватися писанковим килимом зі 1008 святкових яєць авторства Володимира БОНКА з Миколаєва. Частиною фестивалю стало засідання круглого столу "Українське писанкарство. Традиції, сучасний стан, шляхи розвитку" за участю провідних майстрів, керівників гуртків, викладачів, дослідників цього виду мистецтва з Києва, Луганська, Коломиї. На знак дружби Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського (директор Ярослава ТКАЧУК) та Музей Опольського села (Ярослав ГАЛЕНЗА) підписали угоду про співпрацю.

 

Галина БРУХАЛЬ.

Фото Миколи МАЦЮКА.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України