На Львівщині на державному підприємстві «Боднарівка» побував міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. Як розповів начальник управління екології та благоустрою Львівської міськради Андрій Галушка, це підприємство оснащене шведською лінією з переробки ртутних ламп. «Ця лінія — одна з найбільш екологічно безпечних. Процес переробки полягає у тому, що сепарація всіх складових кожної лампи відбувається окремо. Ми вилучаємо ртуть і вже у ємностях передаємо на використання підприємствам, де відбувається остаточне знешкодження. Також отримуємо склобій, метал і фарфор — безпечні речовини, які можуть використовуватися як сировина. Потужність заводу — переробка 200 кг ламп на годину», — зауважив він.

 

Оглянувши завод, міністр відзначив високий рівень сучасних технологій, що в Україні застосовуються вперше. «Важливим є те, що всі компоненти можна використовувати у вторинній переробці», — зазначив міністр.


Завод було створено в рамках програми транскордонного співробітництва Україна—Польща—Білорусь, із залученням коштів міжнародної технічної допомоги ЄС. На ДП «Боднарівка» ще в жовтні 2015-го провели перші тестові випробування, здали лінію в експлуатацію, проте сьогодні воно працює не на повну потужність. Перешкодою є складнощі з отриманням ліцензії на поводження з небезпечними відходами. Як зазначають керівники підприємства, після отримання ліцензії «Боднарівка» матиме можливість здійснювати підприємницьку діяльність та збирати і переробляти використані енергоощадні лампи з усієї України.


Саме тому керівництво заводу звернулося до міністра з проханням про допомогу. Остап Семерак пообіцяв взяти на особистий контроль питання завершення розроблення відповідних нормативно-правових актів, які регулюють діяльність у сфері поводження з особливо небезпечними речовинами. Міністр також зазначив, що над вирішенням цих питань працюватиме спільно з народними депутатами Ігорем Васюником та Миколою Кадикалом, які також взяли участь в огляді заводу.

 

Львівська область.