Нещодавно в рамках проекту «Формування проактивної громадської позиції у мешканців Донеччини та покращення представленості регіону завдяки прес-турам та інформаційно-просвітницькій кампанії у ЗМІ» журналісти із Бахмута, Констянтинівки, Слов’янська та інших міст Донецької області відвідали Львів. Під час дводенного візиту представники ЗМІ познайомилися з переселенцями, що знайшли прихисток у Львові та розпочали власну справу.

 

Перша зустріч відбулася в Центрі громадської організації «Справа Кольпінга в Україні», що займається допомогою внутрішньо переміщеним особам та учасникам АТО. Журналісти поспілкувалися із земляками, які вже освоїлися у Львові. Кожен розповідав свою історію переїзду, ділився враженнями від Західної України та особливостями соціальної адаптації. Згодом була зустріч із виконавчим директором ГО «Центр просвітництва та розвитку людини» Наталією Проць. «Понад півтора року наша організація працює в напрямі адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб із східної України та Криму. Ми реалізували чимало проектів і для дорослих, і для дітей. Зокрема, для дорослих проводимо тренінги, лекції на теми самовдосконалення, започаткування власної справи, ефективного працевлаштування. У такий спосіб ми створили своєрідну комунікаційну платформу, де переселенці можуть поспілкуватися, адже кожен має свою непросту історію й потребує розуміння та підтримки. Тут люди знайомляться, діляться своїми проблемами і допомагають одне одному», — розповіла Наталія Проць.


Журналісти також відвідали ГО «Клуб ділових людей». Керівник проекту «Новий відлік» Христина Коваль та офіційний представник голови клубу з питань партнерства Оксана Кулеба розповідали про цю організацію, що займається відкриттям та розвитком бізнесу, бізнес-освітою, залученням інвестицій у виробничі проекти. За словами громадських діячів, переселенці створюють успішні бізнес-проекти з різноманітною тематикою — від закладів харчування і до навчальних центрів. Один із них, зокрема, журналісти Донеччини мали нагоду відвідати. Це репетиторський центр «Погляд у майбутнє» — позашкільний заклад навчання, розвитку і дозвілля школярів і дошкільнят, котрий створила переселенка з Донецька.


Як зауважила журналіст із донецької обласної газети «Знамя индустрии» і учасник прес-туру Марина Пухир, хоча колеги у творчості часто використовують вислів «Схід і Захід — разом», пишуть про це і створюють сюжети та радіопрограми, однак єднання яскраво відчулося саме у Львові: «Журналісти сходу України під час подорожі не тільки дізналися про життя переселенців в Галичині, а й вийшли за офіційні рамки заходів та ознайомилися з історією міста, його старовинною архітектурою, чудовою культурою. А також отримали неймовірні враження від спілкування з місцевими колегами», — розповіла пані Марина.


Проект здійснила ГО «Донецький прес-клуб» за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Львів.

 

Під час зустрічі в Центрі психологічної допомоги переселенцям та бійцям АТО.


Фото Світлани АГАДЖАНЯН.