Ранкове засідання 17 травня

Пленарне засідання розпочалося із вшанування жертв політичних репресій в Україні. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зазначив, що, за різними джерелами, сталінським режимом було репресовано та вбито від 45 до 80 мільйонів громадян Радянського Союзу. За словами глави парламенту, мабуть, немає в Україні такої сім’ї, якої б не торкнулася ця трагедія. Родина Андрія Парубія також постраждала від політичних репресій: його родичі були насильно виселені злочинним тоталітарним режимом на десять років до Сибіру.

«І сьогодні Росія, як і 80 років тому, переслідує українців та кримських татар на окупованих територіях, — сказав Голова Верховної Ради. — Ми вистоїмо і дамо відсіч агресору, всі українські землі буде визволено».

Фракція Радикальної партії знову заблокувала парламентську трибуну, вимагаючи створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії для розслідування корупції та зловживань у вищому керівництві влади, а також знизити тарифи на газ для населення та повернути пільгову ціну на газ. Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що блокування триватиме доти, поки не буде створено ТСК.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що відбудеться нарада лідерів фракцій щодо створення відповідної ТСК.

Перейшовши до розгляду питань за порядком денним, Верховна Рада прийняла проект закону про внесення змін до додатків №3 та №6 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо збільшення видатків на проведення зовнішнього незалежного оцінювання (№ 4524) з поправками від уряду.

Перший заступник міністра освіти Інна Совсун доповіла, що законопроектом пропонується додати 30 мільйонів гривень для оплати праці так званих залучених працівників, котрі перебувають у пунктах проведення тестування. За її словами, при ухваленні Держбюджету-2016 не було передбачено підвищення зарплат для працівників Українського центру оцінювання якості освіти, та що дофінансування здійснюватиметься за рахунок загальнодержавного резерву освітньої субвенції. «Необхідно забезпечити ефективне і прозоре проведення ЗНО», — наголосила заступник міністра.

Під час обговорення депутати висловили низку застережень. Іван Кириленко («Батьківщина») зауважив: як можна було допустити такий законодавчий «ляп», що проведення ЗНО нині фактично опинилося під загрозою? Бо в Держбюджеті-2016 було закладено фінансування проведення ЗНО у тому числі за рахунок субвенцій Донецькій та Луганській областей. Анна Романова («Самопоміч») звернула увагу на те, що аналогічна ситуація із недофінансуванням склалася і з підручниками для учнів 4—8 класів. Володимир Литвин («Воля народу») запропонував залучити додаткові кошти для фінансування ЗНО не за рахунок освітньої субвенції, а з резервного фонду Кабінету Міністрів, а освітню субвенцію спрямувати на потреби сільських шкіл та профтехосвіти.

Зрештою, за ухвалення законопроекту в цілому проголосували 235 народних депутатів.

Парламентарії розглянули підготовлений народним депутатом України Антоном Геращенком законопроект (№1188) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності для «злодіїв у законі» та за злочини, вчинені злочинними угрупованнями).

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін розповів, що останнім часом до України з-за кордону приїхало чимало так званих «злодіїв у законі», котрі намагаються контролювати злочинне середовище, бізнес, приватизувати через підставних осіб підприємства. Парламентарій назвав яскравий приклад діяльності «злодіїв у законі» — незаконний видобуток бурштину в Рівненській та Житомирській областях. Законопроект передбачав можливість видворити таких «злодіїв у законі» з території України. Водночас деякі депутати висловлювали думки, що не можна вводити у законодавче поле кримінальний сленг «злодій у законі». Однак під час голосування законопроект №1188 не набрав вдосталь голосів для підтримки, і його відхилено.

У другому читанні та в цілому прийнято низку законів у сфері інформаційної політики: «Про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення» (щодо порядку приєднання ДП «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм») — №4232 та «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо визначення передач європейського виробництва) — №2766. Згідно з останнім законопроектом, не менш як 50 відсотків загального тижневого обсягу мовлення мають становити передачі українського виробництва. У радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні займати не менше 50 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення. А передачі європейського виробництва, а також США та Канади у проміжках часу між сьомою та 23 годинами можуть становити не менше 70 відсотків загального тижневого обсягу мовлення.

З другої спроби Верховна Рада також прийняла у цілому проект закону про внесення змін до Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (щодо безперешкодної діяльності органів місцевого самоврядування) — №4048. Цим документом, зокрема, збережено звільнення від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності, а також оренди комунального і державного майна суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність на території проведення АТО, крім території, на якій здійснюють повноваження представницькі органи місцевого самоврядування, обрані у відповідності до Закону України «Про місцеві вибори» від 14 липня 2015 року.

На повторне перше читання відправлено законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди алкогольних напоїв, тютюнових виробів (№3254). Як зауважив Андрій Кожем’якін, у Кримінальному кодексі України вже була норма про кримінальну відповідальність за контрабанду, однак потім її прибрали. Бо за контрабанду садили лише виконавців, а не організаторів — водіїв чи директорів фіктивних фірм, а справжнім замовникам вдавалося уникати відповідальності. Однак реальність свідчить, що кримінальну відповідальність за економічну контрабанду варто відновити. Глава парламенту Андрій Парубій зазначив: оскільки нині за чинним законодавством за контрабанду передбачена лише адміністративна відповідальність, то контрабандистам набагато легше заплатити штраф і знову завозити контрабанду.

Не набрав підтримки і законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу (№3560-д).

На початку пленарного засідання присягу народного депутата України склала Оксана Білозір, котра на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року була включена до виборчого списку партії «Блок Петра Порошенка». ЦВК зареєструвала Оксану Білозір народним депутатом України 15 травня 2016 року після того, як Юрій Луценко, котрого призначено Генеральним прокурором України, склав депутатські повноваження.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про обрання головою фракції Блоку Петра Порошенка, згідно з рішенням фракції 16 травня, народного депутата України Ігоря Гриніва.

Цитата

Народний депутат України Оксана БІЛОЗІР:

— За межами українського парламенту зранені душею і тілом українська держава і суспільство. І тільки український парламент може дати відповідь, якою буде наша країна.

 

 

Юлія Тимошенко, Віктор Развадовський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.