На Кіровоградщині традиційно масово та з величезним успіхом пройшов ХХV Всеукраїнський фестиваль-конкурс вокально-хорового мистецтва "Калиновий спів".

 

Започаткований у 1992 році обласним Центром народної творчості та управлінням культури і туризму облдержадміністрації й активно підтримуваний департаментом культури, туризму та культурної спадщини ОДА, за роки існування фестиваль здобув статус Всеукраїнського та об'єднав аматорські колективи з багатьох регіонів України. Тож і цього року, як і щорічно, крім десятків творчих самобутніх колективів Кіровоградської області, сюди завітали артисти-аматори з Дніпропетровської, Донецької, Вінницької, Луганської, Тернопільської та Черкаської областей.

 

Фестиваль розпочався з покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку з нагоди 155-ї річниці перепоховання Кобзаря на Чернечій горі. Далі творчі делегації пройшли фестивальною ходою обласним центром та традиційно уквітчали кущі калини, посаджені на честь 10-ї та 15-ї річниць "Калинового співу".

 

У рамках проведення заходу в фойє філармонії народні умільці з усіх країв області та інших регіонів розгорнули виставку декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, а також короваїв, виготовлених з особливою ніжністю та любов'ю. Адже ці неперевершені дива української народної кулінарії передадуть на передову, захисникам України в зоні проведення АТО.

 

На початку творчих змагань ущент заповнена зала привітала натхненницю фестивалю -- директора обласного Центру народної творчості Валентину ПРАЩУР та із захопленням зустріла виступи кращих колективів та знаних артистів, які починали творче життя із "Калинового співу".

 

"Калиновий спів" пройшов прекрасний шлях. Із кожним роком він стає ще кращим. 25 років калинових ми тримаємося гідно і на сьогодні в ньому дуже сильний патріотичний рух", -- переконана Валентина Пращур.

 

Петро МЕЛЬНИК.

Фото автора.

 

Голос України