Спеціальну операцію із затримання п'ятьох активних учасників організованої злочинної групи проводили працівники ГУ Національної поліції в Кіровоградській області одночасно на території трьох областей України.

 

У підозрюваних вилучили автомати, пістолети, набої та вибухівку, а також інші речові докази, які вказують на їх причетність до скоєння тяжких злочинів.

 

Серед них -- кримінальна пригода, що сталася в Олександрії на Кіровоградщині в листопаді минулого року й яка мала значний суспільний резонанс. В одному з житлових мікрорайонів на 60-річного власника ювелірної крамниці та його помічника напали озброєні невідомі. Спочатку на перехресті перегородили дорогу позашляховиком. Потім, коли той відмовився зупинятись, відкрили стрілянину.

 

Помічнику підприємця вдалося втекти самому, а підприємцю -- автомобілем. Хоч нападники й стріляли наздогін. Потім зловмисники зникли в невідомому напрямку.

 

Чоловік повідомив про пригоду в поліцію. На щастя, перебіг подій зафіксувала камера зовнішнього відеоспостереження, встановлена на одній з будівель неподалік.

 

Щоб знищити один із важливих речових доказів, після пригоди нападники якнайшвидше виїхали за межі населеного пункту та спалили автомобіль, яким користувались. Залишки його металевих конструкцій знайшли оперативники (на знімку).

 

Фото
з сайту ГУ НП в Кіровоградській області.

 

Однак за результатами обстеження транспортного засобу експерти встановили індивідуальний номерний знак кузова, а відтак -- власника авто. Як з'ясувалося, господар позашляховика довірив його товаришу, а той, в свою чергу, третім особам, які мали продати автомобіль за прийнятною ціною. Таким чином, джип опинився в одному з населених пунктів Черкаської області. Його новим користувачем виявився 38-річний чоловік, не раз судимий за розбійні напади та контрабанду наркотиків.

 

Маючи у власності легковик марки "Лексус", організатор банди обачно сховав його в гаражі, натомість чужий автомобіль вирішив використовувати під час скоєння злочинів. У підсумку залучив до цього ще чотирьох знайомих із неабияким кримінальних досвідом.

 

"Розслідування тривало протягом кількох місяців не припиняючись ні на день. І працівники відділу з боротьби з організованою злочинністю Управління карного розшуку ГУНП в Кіровоградській області таки вийшли на слід учасників банди, -- розповів начальник Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області Сергій КОНДРАШЕНКО. -- Враховуючи те, що особи були озброєні, до спецоперації з затримання долучились працівники відділу швидкого реагування. Затримання усіх учасників групи провели одночасно в кількох областях України. Під час обшуку в зловмисників було виявлено та вилучено два автомати Калашникова, три пістолети марок "ПМ", "ТТ" та "ІЖ", десятки набоїв до цієї зброї, дві гранати РГД-5".

 

Як з'ясувалося, за злочинною групою, окрім нападу на підприємця з Олександрії, ще й розбійний напад на пункт обміну валют на Полтавщині, викрадення транспортного засобу та розбій в Черкаській області і кілька нереалізованих злочинів. За цими фактами слідче управління розпочало кримінальні провадження за ст. 15 та ч. 1 ст. 115 (замах на вбивство), ч. 2 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) та ст. 257 (бандитизм) Кримінального кодексу України. За скоєне особам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком від 8 до 15 років із конфіскацією майна, -- повідомили в секторі комунікації ГУ НП в Кіровоградській області.

 

Петро МЕЛЬНИК.

 

Кіровоградська область.

 

Голос України