Центр підтримки учасників АТО та їхніх сімей відкрили у Вінниці волонтерські організації "Мольфар" і "Вінницький союз учасників АТО". Серед почесних гостей були міський голова Вінниці Сергій МОРГУНОВ і Дніпропетровська -- Борис ФІЛАТОВ.

 

-- Центр працюватиме за принципом "єдиного вікна", тобто надаватиме весь спектр допомоги тим, хто вже повернувся з АТО і хто ще служить, а також їхнім сім'ям, -- розповідає координатор нової організації керівник ГО "Мольфар" кавалер ордена княгині Ольги Юлія ВОТЧЕР. -- Розробили п'ять програм. Приміщення на безоплатній основі надала міська рада, вона ж допомогла у проведенні ремонту, виділила кошти на оплату комунальних послуг, телефонного й інтернет-зв'язку, а вже оргтехніку, меблі, інші потрібні для роботи речі закупили за гроші наших волонтерських організацій.

 

Довідкова служба "Мольфара" працюватиме у телефонному режимі щодня (крім вихідних) з восьмої до двадцятої години. Програма "Скриня Мольфара" передбачає надання захисникам військового спорядження та амуніції. Партнери ГО "Мольфар" розробили та пошили спеціальні комбінезони для танкістів, чохли на стволи великогабаритної зброї, ноші для евакуації поранених з місця бою. За підтримки вінничан і влади придбали і доставили в польовий госпіталь сучасний міні-рентген апарат та прилад для ультразвукових досліджень.

 

Гостям показали прилад, який назвали "Око Мольфара". Схожий на мікроскоп, він можливість розгледіти предмети на відстані 4--5 кілометрів, зокрема, "гнізда" снайперів. За словами пані Вотчер, це вітчизняна розробка. Один з таких приладів вінничани передали бійцям, що перебувають нині біля Авдіївки у так званій "промзоні". Протягом двох років працює "Кухня Мольфара". Волонтери продовжують доставляти у підрозділи сухі борщі, домашню випічку, інші продукти харчування. Спробувати на смак волонтерський борщ пропонували кожному, хто взяв участь у відкритті Центру.

 

-- Хочеться, щоб ваш Центр став точкою кристалізації, згуртування усіх волонтерських організацій і вони діяли як єдиний кулак, -- наголосив Борис Філатов. -- Я людина практична, знаю, про що кажу. Тільки об'єднавшись, волонтерський рух стає потужною, нездоланною силою.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України