День добросусідства відбувся в міжнародному пункті пропуску «Ужгород—Вишнє Німецьке», що на україно-словацькому кордоні.


Українську сторону представляли перші особи Закарпаття — голова ОДА Геннадій Москаль та голова облради Михайло Рівіс. На святково облаштованому майданчику — делегації України та Словаччини, у їхньому складі депутати, дипломати, ділові партнери, ветерани війни та родичі з сусідніх країв. У заходах також взяли участь поважні гості — екс-президент Словаччини Рудольф Шустер, керівники Пряшівського та Кошицького самоврядних країв, Генеральний консул Словацької Республіки у м. Ужгороді Янка Бур’янова тощо.


Двома мовами звучали гімни двох братніх держав, далі — привітання, дружні розмови, плани на майбутнє, бадьорі пісні та танці. Першим привітав учасників свята дружби Геннадій Москаль, повідомляє його прес-служба, наголосивши на важливості цього заходу, який щороку зміцнює партнерство між нашими прикордонними краями. Користуючись нагодою, він також вручив колишньому президенту Словацької Республіки Рудольфу Шустеру символічну табличку, яка свідчить про передачу гелікоптера Мі-8ПС-9 від України. Вертоліт 1972 року випуску, який наразі перебуває на нейтральній смузі, незабаром транспортують до сусідньої країни, де реставрують і представлять на огляд громадськості в Музеї авіації, що в місті Кошице.


Голова облради Михайло Рівіс сказав, що за нинішніх непростих реалій, коли Україна у війні, керівництво області та депутати роблять усе, щоб розвивати транскордонне та міжрегіональне співробітництво. Як результат, встановлено партнерство між багатьма територіальними громадами міст і районів, сіл і селищ, установ та організацій Закарпаття з відповідними громадами та установами сусідніх регіонів Словаччини, а також Румунії, Угорщини, Польщі, Чехії, Австрії, Німеччини та інших країн.


Далі Михайло Рівіс разом з керівником Кошицького самоврядного краю Зденеком Требулем підписав Меморандум про співпрацю між Закарпатською ОДА, облрадою і владою Кошицького краю. Підписано й такий само документ з головою Пряшівського самоврядного краю Петером Худиком.


Офіційна частина завершилася виступами популярних музичних колективів.

Закарпатська область.

 


На знімку: під час свята на кордоні.


Фото надане прес-службою облради.