Щороку кількість українців, які бажають виїхати за кордон для працевлаштування, збільшується. Станом на сьогодні кількість довгострокових та короткострокових трудових мігрантів із України становить майже 700 тисяч осіб. Найбільш привабливими для українських трудових мігрантів, за оцінками Міжнародної організації з міграції в Україні, є такі країни, як Польща та Німеччина (30%), США (15%), Велика Британія та Росія (12%), Канада і Чеська Республіка (11%).

 

Від початку року, станом на 1 травня, Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові, яке обслуговує, окрім Львівщини, ще й Івано-Франківську та Закарпатську області, видало понад 159,3 тисячі віз, це на понад 47% більше, ніж протягом аналогічного періоду 2015 року (108,3 тисячі). Як зазначають у консульстві, щодня більш як 2 тисячі українців із трьох областей отримують візи. У період від січня до травня 2016-го понад половина із них — це візи для роботи на території Польщі (майже 57%). На другій позиції — бізнес (10%), також українці вказують таку мету виїзду за кордон, як «відвідини» (3,7%), «культурна діяльність» (3,3%), туризм (0,3%), візи на основі карти поляка (3,9%), інші (майже 22%). Однак трапляються випадки, коли в отриманні візи відмовляють. «Найчастіше причиною відмов є підробка документів, також — українських, які подаються із метою отримання візи Шенген, але передусім це стосується документів, що надають заявники, котрі бажають отримати національну візу задля працевлаштування у Польщі», — розповідає Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Вєслав Мазур. Попри інформацію, яка періодично з’являється у ЗМІ, соціальних мережах та у суспільстві загалом, у консульській установі наголошують, що жодних «нововведень» у процесі запису на подачу документів для отримання віз немає. «Записатись на здачу документів у візових центрах мешканці Львівського консульського округу можуть двома способами — або через сайт, або через колл-центр. Процедури із запису, перезапису, скасування реєстрації через колл-центр незмінні протягом трьох років та здійснюються виключно заявником особисто або батьками за неповнолітніх дітей», — зазначає працівник консульства Юлія Зініч.

За її словами, дзвінки із невизначених номерів автоматично блокуються та не спрямовуються до операторів.


Як розповідає експерт із питань еміграції, засновник компанії «Американський візовий центр» Юрій Моша, понад 1 млн. 200 тисяч українців взяли участь у розіграші диверсифікаційної візової лотереї «Грін кард» цьогоріч у травні. Кількість переможців щороку становить майже 5 тисяч. «До США переїжджають не лише із метою працевлаштування, а й цілими родинами — розпочинають нове життя, залишивши в Україні навіть свій бізнес.

Останнім часом до нашої компанії за допомогою з адаптації у США почастішали звернення жителів Донеччини та Луганщини, Криму. Це люди, які змушені покинути своє місце мешкання. Також звертаються із Західної України, однак мотивація у них інакша — це ті, хто чітко усвідомлює свій вибір і шукає кращих умов для життя. Знаю багато різноманітних історій про те, як емігранти влаштувалися у США. Долі складаються по-різному, проте не знаю прикладів, щоб хтось повертався назад».

Львів.