У липні стартує пілотний проект із запровадження вступу до магістратури за спеціальністю «Право» з використанням технологій зовнішнього незалежного оцінювання. Про це розповіла на прес-конференції перший заступник міністра освіти Інна Совсун.

 

В експерименті погодилися взяти участь дев’ять вишів — Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет, «Київський політехнічний інститут», Національний університет «Києво-Могилянська академія», Національний університет «Одеська юридична академія», Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Одеський національний морський університет та Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.


Запровадження стандартизованого тестування для навчання в магістратурі покликане підвищити якість юридичної освіти та створити об’єктивні умови для всіх учасників вступної кампанії. Перший заступник міністра наголосила, що тестування з використанням технологій ЗНО дає змогу розв’язати кілька завдань: по-перше, якісно відібрати студентів для продовження навчання в магістратурі, по-друге — зробити цей процес прозорим та убезпечити від корупційних ризиків, по-третє, спростити саму процедуру.


Бакалаври зможуть одночасно вступати на спеціальність «Право» в магістратуру кількох університетів, що зголосилися взяти участь у пілотному проекті. Для участі в тестуванні вступники мають подати документи до приймальних комісій (про терміни повідомлять у вишах) та отримати екзаменаційний листок. У визначений пункт тестування треба прийти 23 липня о 10-й годині.


Іспит складатиметься з двох блоків — «Право» та «Англійська мова». Перший міститиме тести з юридичних дисциплін і загальних правничих компетентностей. Якщо абітурієнт за станом здоров’я не зможе пройти тестування, він складатиме вступні іспити. «Вступники, які вивчали не англійську, а інші іноземні мови, так само складатимуть вступний іспит у вищому навчальному закладі», — уточнила Інна Совсун.


Експеримент підтримали зарубіжні партнери: Проект USAІD «Справедливе правосуддя» та Координатор проектів ОБСЄ в Україні. Як пояснила Інна Совсун, запровадження нових вступних випробувань на цьому етапі є одним із складових реформи юридичної освіти, над якою працює міністерство разом із розробленням стандарту юридичної освіти та концепції її реформування. Цей пілотний проект є першим кроком на шляху до створення єдиного іспиту для майбутніх юристів.

Вл. інф.