Схоже, на Кіровоградщині таки відновлять видобуток вугілля та ще й побудують теплоелектростанцію. Потенційні інвестори з КНР, які зацікавилися можливістю розвитку буро-вугільного видобутку в Олександрії, побували в Кіровоградській області.

 

Керівники корпорації CMEC (Китайська машинобудівельна інжинірингова корпорація) і її філіалу в Туреччині та облдержадміністрації провели спільну нараду. Організатори зустрічі розраховують, що завдяки залученню до робіт всесвітньо відомої компанії, за наступні два роки вдасться відновити видобування у Костянтинівському розрізі та вийти на обсяги майже 90 млн. тонн, а також завершити будівництво та ввести в дію ТЕЦ потужністю від 25 до 300 мегават.

 

"Хочу наголосити, що ми й надалі залучатимемо всіх потенційних інвесторів, які будуть готові інвестувати як у видобування бурого вугілля, так і в його використання -- переробку на електроенергію чи у видобуток гірського воску.

 

КНР сьогодні займає провідні місця серед країн, які інвестують у вугільну промисловість. Компанія, яка перебувала з візитом на Кіровоградщині, працює майже в 150 державах, зокрема, успішно реалізувала проекти з будівництва потужних електростанцій, що працюють на бурому вугіллі, у сусідніх нам Білорусії та Туреччині. Невдовзі подібний проект компанія реалізовуватиме в Одеській області, -- повідомив голова Кіровоградської ОДА Сергій КУЗЬМЕНКО. -- Під час зустрічі ми презентували розрізи Кіровоградщини, що вже розроблені й мають досить великий запас бурого вугілля".

 

Після зустрічі в ОДА делегація побувала в Олександрії, де було проведено нараду і виїзд на місце, щоб оцінити, в якому стані розрізи перебувають зараз.

 

В області дуже сподіваються, що принаймні один із багатьох запропонованих проектів таки буде реалізований, завдяки чому регіон отримає потужні фінансові надходження та чимало нових робочих місць.

 

Петро МЕЛЬНИК.

 

Кіровоградська область.

 

Голос України