На Житомирщині впровадили практику, за якої санітарні рубки лісівники проводитимуть лише після обговорення з місцевим населенням. Про це повідомив начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій КУРІНСЬКИЙ під час прес-туру для загальнодержавних і регіональних ЗМІ з проблем масового всихання хвойних насаджень на території Малинського держлісгоспу.

 

Обсяги суцільних санітарних рубок різко збільшились за останні 5 років. З 2011 року, коли масове всихання сосни вперше було зафіксоване в Малинському держлісгоспі, масштаби цього явища зросли у тисячі разів. Журналістам показали, як гинуть дерева: спочатку жовтіє верхівка, потім дуже швидко гине все дерево. Єдиний поки що реальний спосіб боротися з цим -- пилка. Інакше шкідники і хвороби стрімко перекидатимуться на інші ділянки. Якщо вчасно зрізати вражене дерево, можна зберегти якість хоча б частини стовбура. Деревина, погризена шкідниками і заражена грибком, не придатна ні для будівництва, ні для виготовлення меблів.

 

Ситуація часто ускладнюється ставленням громадськості: мовляв, лісівники під прикриттям необхідних санітарних рубок вирубують і здоровий ліс. Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський пояснює: процес ураження дерева шкідником дуже швидкий, але якщо зрізати вже приречену сосну, люди, дивлячись на пеньок, нарікають, що зрізали живе дерево. "Щоб громадськість не сумнівалася, чи є підстави для проведення санітарних заходів, ми запрошуємо активістів, депутатів сільських рад в осередки хворого лісу, щоб обговорити ці проблеми", -- сказав він.

 

На початок 2016 року площа зареєстрованих осередків шкідників становила 7,8 тис. га, площа зареєстрованих осередків хвороб -- 25,6 тис. гаЦього року на території Житомирщини вже проведено санітарні заходи га площі 7,7 тис. га.

 

У свою чергу перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина ЮШКЕВИЧ наголосила: "Лише у випадках, коли не можна боротися зі шкідниками біологічними засобами, буде застосовано суцільну санітарну вирубку. Інакше така вирубка не дозволятиметься. Держлісагентство серйозно налаштоване на те, щоб удосконалити правила санітарно-оздоровчих заходів у лісах з метою унеможливлення будь-яких зловживань".

 

Причину різкого поширення шкідників і хвороб у соснових лісах фахівці вбачають у зміні клімату. В останні роки сосну саджають поряд з листяними породами дерев, щоб знизити ризики зараження.

 

Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.

 

Житомирська область.

 

Голос України