На Запоріжжі, на Ботієвській вітроелектростанції, відбулося виїзне засідання Ради оптового ринку електроенергії України, де зібралися представники Мінпаливенерго, ДП "Енергоринок" та інших структур. Мета -- розглянути найбільш болючі проблеми в енергетиці.

 

Голова Запорізької ОДА Костянтин БРИЛЬ закликав учасників засідання продумати питання про спецтариф на електроенергію для споживачів області. І ось чому. "Запорізький край є одним із найбільших енергогенеруючих та енергоспоживаючих регіонів країни. На території області працює п'ять станцій, які виробляють майже 28% від загальнодержавного обсягу електричної енергії. Лише Запорізька АЕС генерує до 50% усієї електроенергії, виробленої атомними станціями України. Паралельно розвивається і альтернативна енергетика, наприклад, Ботієвська ВЕС має потужність близько 200 мегават... Треба порушувати на державному рівні питання встановлення спецтарифу в 30-кілометровій зоні навколо всіх наших електростанцій. Це буде вигідним рішенням для споживачів та розвитку території", -- наголосив голова ОДА.

 

Водночас область потопає в так званих безнадійних боргах, адже заборгованість усіх споживачів регіону перевалила позначку в півтора мільярда гривень. Левову їх частку створило ДП "Кремнійполімер", яке, скажімо відверто, нищать вже більше десятка років (а воно ніяк не зупиниться), щоб вже за звичною схемою за безцінь бути приватизованим і порізаним на металобрухт. До того ж і відімкнути його від енергопостачання неможливо -- це найнебезпечніше в області хімічне виробництво. Другим найбільшим винуватцем боргів регіону є Запорізький алюмінієвий комбінат. Він уже років з п'ять стоїть, а минулого року навіть реприватизований, утім, попередній власник -- російський "РУСАЛ" -- за роки свого управління комбінатом устиг накопичити фантастичні борги, і за електроенергію в тому числі. Останні роки підприємство активно різали, а за деякими даними і тепер ріжуть на металобрухт.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запорізька область.

 

Голос України